PREKAŠAJO JO

Imajo več C vitamina kot limona

Objavljeno 11. september 2015 09.00 | Posodobljeno 11. september 2015 09.00 | Piše: M. F.

Če ste menili, da je z vitaminom C najbogatejši sadež sočna limona, ste se motili.

Vitamin C večina povezuje s citrusi, natančneje z limono. Ta je ključen za dobro odpornost, je močan antioksidant ter blaži vpliv prostih radikalov in varuje pred staranjem, hkrati pa v telesu spodbuja absorpcijo železa. Prav času, ki je pred nami, bo naš imunski sistem zaradi spremenljivega vremena potreboval malce spodbude, da nas bo lahko ubranil pred sezonskimi nevšečnostmi. Dobro je zato poznati živila, ki po vsebnosti omenjenega vitamina citruse prekašajo. Tu je nekaj takih, ki jih nedvomno gre uvrstiti na jesenski jedilnik. 

Rdeča in rumena paprika

Po vsebnosti vitamina C nedvomno na prvem mestu. V 100 gramih paprike je namreč kar 190 miligramov vitamina C, kar je štirikrat več kot v enaki količini pomaranče. S to zelenjavo obogatena solata bo torej več kot dobrodošla.

Brokoli

Bogat je z različnimi hranljivimi snovmi in zato pomemben zaveznik našega zdravja. Med drugim je v njem veliko vitamina C. V 100 gramih brokolija ga je kar približno 90 miligramov.

Ohrovt

Še ena zakladnica zdravja. Ohrovt vsebuje vitamine A in C ter vlaknine. Ko gre za vitamin C, je v 67 gramih ohrovta tega kar 80,4 miligrama. Sicer se v ljudski medicini sveže liste ohrovta uporablja pri zdravljenju bolečih sklepov, sok te povrtnine pa je priporočljiv pri želodčnih težavah.

Kivi

S hladnejšim delom leta prihaja sezona kivija. Okusno, malce kislo sadje je prepolno vlaknin ter zato deluje blago odvajalno, poleg tega pa vsebuje še vitamine K, E, kalij, baker ter seveda vitamin C. Prav zaradi svoje sestave kivi učinkovito varuje DNK pred oksidativnim stresom.

Cvetača

Lahko jo svežo dodate solatam, solato pripravite iz kuhane, odlična je kot priloga in tudi kot juha. V kakršni koli obliki je dobrodošla popestritev jedilnika, saj je v 100 gramih kar 70 miligrama vitamina C. V 100 gramih limone je od 50 do 60 miligramov omenjenega vitamina.

Še za konec

Priporočena dnevna količina vitamina C znaša približno 75 miligramov za ženske in 90 miligramov za moške. Več ga potrebujejo telesno aktivni ljudje, nosečnice in kadilci. Ker gre za v vodi topen vitamin, presežka organizem ni sposoben skladiščiti, pač pa ga izloči z urinom. Z njim bogata živila je treba čez dan uživati v manjših količinah.

Ker je vitamin C zelo nestabilen, ga predolgo kuhanje lahko uniči. Če boste z njim bogato zelenjavo pred uživanjem termično obdelali, jo le na kratko pokuhajte v sopari ali v majhni količini vode.

Deli s prijatelji