ZDRAVA HRANA

Hruške – novo supersadje

Objavljeno 14. september 2013 20.00 | Posodobljeno 14. september 2013 20.00 | Piše: U. S.

Pozabite na jabolka, zdi se, da so hruške novo supersadje.

Počitnic in brezdelja je konec, začela se je šola, počasi smo se vrnili na stare tirnice, začetek pouka je s sabo prinesel tudi bolj mokro in hladnejše vreme. A ne jadikujte, ker je poletja konec, veselite se jeseni in kupa dobrot, ki jih ta prinaša. Ob koncu poletja in začetku jeseni postanejo jabolka spet pogost sestavni del naših jedilnikov, po navadi prav ta sadež v tem času pobere vso pozornost, a nikakor ne smemo pozabiti na hruške. Mehke in sladke so idealno jesensko živilo, odlične so sveže, torej surove, pa tudi kot sestavni del jedi, denimo v torti, piti ali kuhane s kepico sladoleda in čokoladno polivko, poleg tega pa lahko izbiramo med različnimi vrstami. So različnih barv, zelene, rdeče, rumene in rjave, jejte le povsem zrele, a bodite pozorni, saj je od popolne zrelosti do gnitja le kratka pot. Ko jih kupite, naj bodo čvrste, ne pa pretrde. Vas zanima, zakaj naj bi jih jedli čim pogosteje? Našteli bomo nekaj razlogov, koristi za zdravje.

Hruške so sadje, bogato z vlakninami – v srednje velikem sadežu jih je šest gramov, na dan naj bi jih zaužili okoli 25–30 gramov. Prehrana, bogata z vlakninami, pomaga preprečevati napihnjenost in zaprtje (na ta način boste preprečevali razvoj raka črevesja), tako boste lažje vzdrževali zdrav nivo holesterola, vlaknine pa so povezane tudi z nižjim tveganjem za raka dojke, bolezni srca in diabetesa tipa 2. So tudi vir več vitaminov, C, K, B2, B3 in B6, za nosečnice in doječe matere bo koristen podatek, da vsebujejo folno kislino. V hruškah so še kalcij, magnezij, kalij, baker in mangan. Vitamin C in baker sta antioksidanta, zato uživanje hrušk krepi imunski sistem.

image
a:1:{s:11:"description";s:18:"Foto: Shutterstock";}
Preprečujejo razvoj alzheimerjeve bolezni

V njih je še bor, ki ga naše telo potrebuje za absorpcijo kalcija, zato naj bi ga uživali vsi, ki trpite za osteoporozo oziroma bi jo radi preprečili. Poleg tega vsebuje hruška oziroma njena lupina antioksidant kvercetin, ki naj bi pomagal preprečevati poškodbe arterij in menda tudi raka, nedavna študija univerze Cornell pa je pokazala, da utegne uživanje hrušk preprečevati tudi razvoj alzheimerjeve bolezni. Najbolje jih je jesti z lupino vred, saj je v njej še več antioksidantov in protivnetnih flavonoidov kot v mesu, a le če lupina ni polna pesticidov in drugih podobnih sredstev, najbolje je kupiti ekološko pridelane.

Deli s prijatelji