MIGRENA

Hrana, zaradi katere vas boli glava

Objavljeno 12. februar 2015 08.00 | Posodobljeno 12. februar 2015 08.00 | Piše: M. F.

Med živili, ki lahko izzovejo migreno, so tudi siri, mlečna čokolada in suhe salame.

Hrenovke, klobasice, paštete in salame vsebujejo snovi, ki veljajo za močne sprožilce migrene.

Če vas pogosto pestijo močni glavoboli ali trpite celo zaradi migren, zagotovo že veste, da te lahko povzročijo močni vonji, pitje alkoholnih pijač ter uživanje kave in čaja. A ne le ti, migreno lahko izzovejo tudi naslednja živila, ki se jim je zato bolje izogibati.

Siri

Tiramin je aminokislina, ki je odgovorna za nastanek migrene. Številne raziskave, ki so povezale močne glavobole z vrstami hrane, so pokazale, da posamezniki, ki jih pogosto mučijo migrene, te snovi ne morejo popolnoma presnavljati. Tiramin je sestavni del vseh sirov, zlasti pa parmezana, gavde, gorgonzole, bria in fete. Prav tem se je zato bolje odreči.

Mlečna čokolada

Uživanje mlečne čokolade prav tako lahko izzove močne glavobole. Tretjina vseh, ki jih muči migrena, ima pred napadom povečano željo po sladkem, ki jo poskušajo potešiti s čokolado, a tako zadeve le še poslabšajo.

Hladna živila in pijače

Velika verjetnost je, da boste utrpeli glavobol, če boste poskušali vroče telo ohladiti s hladnimi pijačami ali živili, kot je denimo sladoled. Kar devetdeset odstotkov posameznikov, ki trpijo zaradi pogostih migren, je preobčutljivih za uživanje sladoleda ali drugih ledenih zalogajev.

Kupljene salame in konzervirana hrana

Hrenovke, klobasice, paštete in salame vsebujejo nitrate, ki veljajo za močne sprožilce migrene. Gre za snovi, ki se uporabljajo za konzerviranje hrane, izboljšanje njenega okusa in podaljšanje obstojnosti.

Sulfati, ki se dodajajo živilom med industrijskim sušenjem, denimo, sliv, marelic in fig pa tudi vinu so prav tako pogosto vir glavobolov. Če vas pestijo glavoboli, pazljivo berite deklaracije in se kar najbolj dosledno poskušajte izogibati hrani z umetnimi dodatki. 

Kaj pa jesti?

Tako kot je s hrano mogoče izzvati glavobol, ga je s pravo mogoče tudi preprečiti. Kaj torej kar najpogosteje umestiti na jedilnik?

• Maščobne kisline omega tri in šest (ribe, laneno, konopljino olje).
• Kalcij (špinača, brokoli, ohrovt, zelena zelenjava).
• Magnezij (špinača, česen, oves).
• Kajenski poper, ingver.
• Živila, ki spodbujajo nastajanje serotonina (ajda, laneno olje in seme, ribe, banane, slive, kivi). Prav premajhna količina tega hormona je lahko vzrok za glavobole in migrene.
 

Deli s prijatelji