ZAVEZNIKI

Hrana za krepitev imunskega sistema

Objavljeno 02. november 2014 20.00 | Posodobljeno 02. november 2014 20.12 | Piše: Petra Godeša

Delovanje imunskega sistema je mogoče izboljšati z uživanjem določenih živil.

Zajtrk.

A vendar to ne bo dovolj, ne gre pozabiti na redno skrb za prehrano in telo. Za lažji začetek smo poiskali nekaj predlogov, ki jih lahko vključite v dnevne obroke.

Za zajtrk:

  • Oves

Ovsena kaša morda zveni starinsko, a je v svoji večnamenskosti prav sodobna, saj uravnava krvni sladkor, znižuje stopnjo holesterola in celo preprečuje razvoj raka dojke. Oves vsebuje betaglukane, ki močno okrepijo imunski sistem, saj povzročijo, da imunske celice odkrijejo bakterijsko infekcijo hitreje in jo v spopadu laže premagajo.

Zeleni in črni čaj

Antioksidanti, ki jih čaj vsebuje, upočasnjujejo staranje in celo zmanjšujejo verjetnost, da oseba zboli za rakom ali doživi srčni napad. Novejše raziskave so v njem odkrile alkilamine, ki sicer sodijo med povzročitelje bolezni, a so v majhnih količinah koristni, saj imunski sistem naučijo, kako hitro prepoznati škodljivce.

Za kosilo:

  • Sladki krompir

Dobra novica, sladki krompir ni le okusen, temveč celo zdrav! Poleg počasi prebavljivih ogljikovih hidratov ga sestavljata betakaroten in vitamin C, znana zaveznika proti prehladu, ki krepita odziv imunskega sistema. Telo spremeni betakaroten v vitamin A, kar odlično dene koži, naši zunanji obrambi pred mikrobi.

  • Kurkuma

Uživanje jedi, začinjenih s to indijsko začimbo, koristi zdravju na ogromno načinov, zelo pogosto jo uporabljajo tudi v kitajski medicini in ajurvedi. Kurkumin, snov, ki jo vsebuje, izboljša urejenost celičnih membran, s tem pa krepi pretok celičnih informacij in ustvarja celice bolj odporne proti okužbi in malignosti.

  • Gobe

Vsebujejo ogromno antioksidantov in betaglutenov, dobrih prijateljev imunskega sistema, med gobami pa lahko najdemo vse več takšnih, ki jih uvrščajo tako med hrano kot naravna zdravila. Nekatere azijske vrste naj bi delovale celo čudežno, seveda pa bodo zagotovo najslajše tiste, ki jih boste nabrali kar sami.

  • Zelje

V zimskih mesecih je zelje, tudi v okisani različici, pravi naslov za iskanje novih zalog vitamina C. Njegovo protivnetno delovanje lahko pomaga pri zbijanju vročine in nekaterih oblikah alergij, z močno razstrupljevalno funkcijo odvaja strupe ter z visoko vsebnostjo antioksidantov ščiti pred razvojem raka. Okusne jedi tudi ni težko dobiti, kislega zelja je pri nas resnično na pretek.

Za malico:

  • Papaja

Papajo naj bi Krištof Kolumb poimenoval angelski sadež, medtem ko jo Kubanci kličejo kar sadna bomba. Je bogat vir antioksidantov, flavonoidov, betakarotena in vitaminov C, A in E, znanih kot velikih zaveznikov imunskega sistema. Še več vitaminov vsebujejo njeni listi, iz katerih je mogoče pripraviti čaj.

  • Kokosovo olje

Dolgo je veljalo, da kokosovo olje ni prav zdravo, saj vsebuje nasičene maščobne kisline, vendar kar polovico teh celic sestavlja lavrinska kislina, ki jo je mogoče najti tudi v materinem mleku. Ta telesu pomaga v boju proti glivicam in bakterijam ter ga obenem ščiti pred virusi.

  • Granatno jabolko

V pravljicah je granatnih jabolk na pretek, večkrat bi lahko po njih posegli tudi v resničnem življenju. Bogastvo vitamina C, ki se skriva v sladki notranjosti, bo okrepilo imunski sistem, polifenoli pomagajo v boju proti alergijam, obenem pa bodo vesela jetra in ledvice, okrepljene in očiščene. 

Deli s prijatelji