ZASVOJENOST

Hrana z učinkom droge

Objavljeno 29. november 2012 12.50 | Posodobljeno 29. november 2012 12.51 | Piše: M. F.

Industrijsko predelana hrana, ki jo vse pogosteje uživamo, ima izjemno moč nad našimi čutili in nas lahko spremeni v odvisnike.

Že zgolj pogled nanje v telesu spodbudi tvorjenje hormona ugodja.

Čips in čokoladice lahko zasvojijo. Za to so krivi sladkor, sol, žita, slabe maščobe ter ostre začimbe, s katerimi so ti prigrizki bogati. Naše telo se namreč izjemno težko upira omenjenim stimulansom, saj v možganih sprožijo reakcije, ob katerih se tvorijo hormoni ugodja. In katerim živilom se je vse težje upirati? Po besedah dr. Ashley Gearhardt, profesorice z univerze Michigan, so najnevarnejša spodaj našteta.

Sladoled

Pogosto poseganje po predelanih slaščicah, bogatih s sladkorji, z maščobami, umetnimi ojačevalci okusa in barvili, na stranski tir potiska živila, ki so nekoč veljala za posladek, denimo sadje in suho sadje. Sčasoma je tako potrebo po sladkem mogoče zadovoljiti le še z bogatim, s kremnim sladoledom.

Keksi, torte, krofi

Že ob samem pogledu nanje se v telesu začne sproščati hormon ugodja dopamin. Količina tega se seveda s tem, ko dobrote okušamo, še poveča. Prav zaradi omenjenega učinka se jim le redki lahko uprejo. Poleg tega so na univerzi Florida, kjer že več kot 30 let proučujejo odvisnost od hrane, dokazali, da sladka hrana, če ji je otrok prek mame izpostavljen že v maternici, vpliva na željo po njej tudi po rojstvu.

Čokolada

Raziskava, katere izsledki so bili leta 1997 objavljeni v publikaciji International Journal of Psychophysiology, dokazuje, da čokolada lahko zasvoji tako fizično kot psihično. Res je sicer, da imajo čokolade z velikim deležem kakava na organizem tudi pozitivne učinke, a so žal tiste na trgovskih policah običajno presladke, premastne in zdravju le škodljive.

Ocvrti krompirček

Slan in masten vsebuje tudi nekaj naravnih sladkorjev. Poleg tega, da izzove pravo odvisnost, vsebuje zlasti tisti, pripravljen v postanem, pogosto pregretem olju, kancerogene akrilamide. Vsaj dva razloga torej, zakaj se mu je priporočljivo izogniti.

Čips

Neverjetno, koliko maščob in soli vsebuje čips, lahko pa so mu dodani celo sladkorji. Izjemno težko se mu je upreti zlasti zaradi maščob, ki v telesu izzovejo reakcije, pri katerih pride do izločanja endokanabinoida, naravne snovi, ki se nahaja tudi v konoplji. Zdaj morda veste, zakaj se ne morete ustaviti zgolj pri nekaj grižljajih ...

Deli s prijatelji