ORGANSKO

Hrana, vredna svojega denarja

Objavljeno 21. december 2013 11.10 | Posodobljeno 21. december 2013 11.12 | Piše: M. F.

Za jabolka, maslo, mleko, kumare, jagode in špinačo se v prid zdravja splača odšteti več.

Zelenjava na naših prodajnih policah ima velikokrat preveč pesticidov.

Ponudba hrane še nikoli ni bila tako pestra, kot je dandanes. Na eni strani nas v supermarketih vabijo živila po razmeroma nizki ceni, na drugi pa so vse glasnejša priporočila, ki svetujejo uživanje organsko vzgojene hrane. A za takšno je praviloma žal potrebno seči globlje v žep. In čeprav se vam zdi nesmiselno še bolj obremeniti družinski proračun, vam za nekatere pridelke organske pridelave ne sme biti škoda odšteti denarja.

Jabolka

Nedvomno velja kupovati čim naravnejša, saj lahko običajna vsebujejo celo 36 različnih pesticidov. Ameriški inštitut za hrano je v eni od svojih raziskav v običajnih jabolkih našel kar sedem vrst telesu škodljivih kemikalij. Če jih  kljub vsemu kupujete, jih pred zaužitjem obvezno olupite.

Mleko in maslo

Težava ni v živilih samih, ampak v hrani, ki jo uživajo živali mlekarice. Če maslo in mleko nista ekološke predelave, pomeni, da so bile te hranjene s hrano, bogato s kemikalijami in antibiotiki. Te snovi se prenesejo v mleko in s pitjem tega ali z uživanjem mlečnih izdelkov v naše telo.

Kumare

V raziskavi, ki je pod drobnogled vzela 42 vrst zelenjave, so se kumare znašle na drugem mestu med živili, ki vsebujejo največ kancerogenih snovi. Tako kot za jabolka velja: kumare neorganskega porekla vedno pred zaužitjem olupite.

Grozdje

Pogosto je škropljeno s pesticidi in insekticidi, da ga ne bi napadali škodljivci ali bolezni. Če ne kupujete biološko vzgojenega, si ga le med sezono, ko zori tudi pri nas, privoščite pri lokalnih pridelovalcih.

Stročji fižol

V eni od ameriških raziskav se je izkazalo, da lahko vsebuje do 60 različnih pesticidov. Vedno zato na ekološki tržnici kupujte sveži stročji fižol in ne konzerviranega ali zmrznjenega. Če ste njegov ljubitelj, si v sezoni, ko zori, naredite zalogo in stroke zamrzujte ali vlagajte sami.

Špinača

Kot večina druge zelenjave je tudi špinača gojena s pomočjo pesticidov, zato je pred zaužitjem temeljito operite – list za listom.

Jagode

Pazite, kje in kdaj jih kupujte. Tiste, ki so na voljo pozimi ali zgodaj spomladi, so vzgojene s pomočjo številnih pesticidov in drugih kemičnih snovi, ti pa ob uživanju škodujejo našemu zdravju.

Sladilo iz agave

Bogato je s sladkorji in minerali, zlasti z železom. Primerno je za slajenje napitkov, žit in sladkih jedi. Je slajše od medu in ga je zato treba dodajati manj. Zanimivo je, da ne vpliva na količino sladkorja v krvi, vendar pazite, da boste izbrali resnično takšno, ki je nastalo iz organsko vzgojene agave.

Deli s prijatelji