ČUDEŽNI VPLIV

Hrana, ki v trenutku prežene prebavne težave

Objavljeno 04. maj 2015 11.00 | Posodobljeno 04. maj 2015 11.00 | Piše: M. F.

Naj gre za kronične bolezni ali občasne težave, s pravo hrano lahko pomagate svojim prebavilom.

Prava hrana je najboljši zaveznik dobre prebave.

Ne glede na to, ali imate katero od bolezni prebavil ali vam težava povzroča zgolj občasno zaprtje oziroma diareja, škodo je treba popraviti in v prebavnem sistemu ponovno vzpostaviti ravnovesje. Seveda vam bo pri tem najbolj v pomoč prava hrana. Razkrivamo, katera živila spadajo med najboljše zaveznike optimalnega delovanja prebavnega sistema.

Aloe vera

Čeprav se v zdravilstvu uporablja že od nekdaj, je bila namenjena večinoma zunanji uporabi pri urezninah, opeklinah ter drugih kožnih poškodbah. Nedavna dognanja pa so dokazala, se odlično obnese tudi pri prebavnih težavah. Vsebuje namreč mnoge encime, ki delujejo protiglivično, protibakterijsko ter protivnetno. Do zdaj se je izkazala za uspešno pri zdravljenju čira na želodcu, kronove bolezni, okužb s kandido, pri parazitih v prebavilih in pekoči zgagi. V namen blaženja oziroma zdravljenja teh stanj po predhodnem posvetu z zdravnikom uživajte gel aloe. Ta naj bo naraven, brez dodanih konzervansov, ki sicer lahko stanje samo še poslabšajo.

Kostna juha

Odlična je za zdravljenje prebavnih težav, kot sta vnetje prebavil in diareja. Je namreč izjemno lahko prebavljiva ter vsebuje številne hranljive snovi. Zaradi svojih učinkovin varuje stene prebavil. V njej prisotni aminokislini glicin in prolin pa imata izjemno protivnetno moč. 

Kokosov kefir

Gre za fermentirano kokosovo vodo. Vsebuje pravo bogastvo encimov, ki pomagajo pri ohranjanju zdravja črevesne flore, hkrati pa ta napitek pripomore k čiščenju ter s tem k boljšemu delovanju jeter. Kokosov kefir telesu zagotavlja hidratacijo ter številne vitamine, krepi stene prebavil in iz telesa odpravlja patogene bakterije, kot sta E. coli in salmonela. Učinkovit je tudi pri odpravljanju okužb s paraziti.

Čaj iz lanenih semen

Odličen je za zdravljenje bolezni prebavil. Uporabljajte ga pri zaprtju, pomaga tudi pri blažjih vnetjih želodčne in črevesne sluznice ter pri razdražljivem črevesu.

Pri zaprtju veliko žlico celih ali sveže zdrobljenih semen v kozarcu prelijte z decilitrom in pol vode, premešajte in mešanico zaužijte dva- do trikrat dnevno.

Pri vnetjih želodčne in črevesne sluznice ter razdražljivem črevesu prelijte polovico (do ene) velike žlice celih ali sveže zdrobljenih semen z dvema decilitroma in pol vode in pustite, da semena prek noči nabreknejo. Zjutraj precedite in tako pripravljeno tekočino pijte uro pred obrokom do štirikrat dnevno.

Rdeče zelje

Glutamin je ključen za dobro delovanje in obnavljanje prebavil. Izkazal se je tudi kot uspešen borec proti kronovi bolezni in sindromu razdražljivega črevesja. Prav rdeče zelje je bogat vir omenjene snovi. Zlasti v kombinaciji z jabolčnim kisom se tvorijo encimi in zdrave bakterije, ki pomagajo telesu absorbirati aminokisline in druge snovi iz zelja v prebavilih, s tem pa se v njih znova vzpostavi primerno ravnovesje, ki je ključno za njihovo delovanje.

Deli s prijatelji