ZAŠČITEN

Hrana, ki ščiti želodec

Objavljeno 06. junij 2013 09.00 | Posodobljeno 06. junij 2013 09.00 | Piše: M. F.

Pretirano izločanje želodčne kisline izzovejo nekatera živila, spet druga pa ta pojav lahko omilijo.

Razlike v sestavi in vsebnosti nutrientov so zanemarljive.

Zlasti pekoča, močno začinjena hrana spodbuja izločanje želodčne kisline. Ta je odgovorna za želodčni refluks in pekočo zgago. Če imate z njo težave, se izogibajte alkoholnim pijačam in gaziranim napitkom, agrumom, čebuli, tudi paradižniku. S čim pa oplemenititi jedilnik, da bi njeno izločanje ublažili, svetujeta ameriška zdravnika Jemmie Kaufman in Jordan Stern.

Ovsena kaša

Čeprav velja za najboljši zajtrk, je primerna v katerem koli delu dneva. Zagotavlja sitost in nase veže odvečno želodčno kislino, torej preprečuje, da bi se ta vračala v požiralnik.

Ingver

V zmernih količinah kot dodatek jedem velja za eno najučinkovitejših živil za zmanjševanje želodčne kisline.

Aloja

Tudi aloja je poznana kot naravno sredstvo za uspešno nevtraliziranje želodčne kisline.

Zelena solata

Med obroki vedno jejte solato, vendar ne paradižnikove, z belo čebulo ali s sirom. Najpriporočljivejša je zelena.

Banane

Banane so odličen vmesni obrok. Njihov pH znaša 5,6 in so zato primerne za vse, ki imajo težave s pretiranim izločanjem želodčne kisline.

Perutnina

Seveda kuhana ali pečena perutnina, ne pražena na olju. Obvezno z nje odstranite kožo.

Zelenjava

Cvetača, bučke, grah in druga v sopari pripravljena zelenjava prav tako v želodcu ustvarja bolj bazično okolje.

Peteršilj

Že tisoče let se uporablja za blaženje prebavnih težav, in to z razlogom.

Riž

Še zlasti rjavi učinkovito zmanjšuje količino želodčno kislino. Uživanje kompleksnih ogljikovih hidratov je vedno dober način za premagovanje te težave.

Deli s prijatelji