DOBRA VOLJA

Hrana, ki osrečuje

Objavljeno 05. februar 2014 08.00 | Posodobljeno 05. februar 2014 08.00 | Piše: M. F.

Jedilnik za srečo naj bo sestavljen iz mastne ribe, zelene zelenjave, banane in avokada.

Žalostni, malodušni in brezvoljni najraje posegamo po slaščicah. Vendar nutricionisti opozarjajo, da ta niso prava za dvig razpoloženja. Strokovnjaka za prehrano ter za njene učinke na dušo in telo Gill Paul in Karen Sullivan naštevata živila, ki v resnici lahko preženejo negativne in prebudijo pozitivne občutke.

Izberite beljakovine

Aminokisline, sestavni del beljakovin, so ključne za dvig razpoloženja, saj spodbujajo nastajanje serotonina. Ta hormon je zaslužen za občutke zadovoljstva in tudi za nadzorovanje teka. Z beljakovinami bogati so meso, ribe ter zelenjava, kot so stročnice in brstični ohrovt.

Uživajte v ribah

V njih so tudi maščobne kisline omega 3. Prav te izboljšujejo razpoloženje in zavirajo pojav depresije. Z njimi bogate so zlasti mastne ribe, med njimi sardele, modre ribe, tuni ter lososi.

Oskrbite se z vitamini B-kompleksa

Vitamini B poskrbijo za zdrav živčni sistem in v telesu spodbujajo nastajanje hormonov sreče. Izberite banane, avokado, perutnino in listnato zeleno zelenjavo.

Ne pozabite na vitamin E

Ta vitamin vsebujejo polnovredna žita, oreški, semena ter sadje in zelenjava, kot sta špinača in avokado. Vitamin E je močan antioksidant, ki ima pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema. Znano je, da bolnikom z diagnosticirano depresijo pogosto primanjkuje vitamina E, zato poskrbite, da vam ga ne bo.

Pomembno je tudi železo

Pomanjkanje železa povzroča utrujenost, pomanjkanje energije in slabokrvnost. Umetnih nadomestkov ne uživajte brez predhodnega posveta z zdravnikom. Naravni viri tega elementa pa so jetra, govedina, fižol, grah in lešniki. Telo lažje absorbira železo iz mesa kot iz zelenjave. Če mesa ne jeste, lahko absorpcijo železa izboljšate z uživanjem več vitamina C.

Deli s prijatelji