Pozorni ste na prehrano in redno telovadite. Zakaj torej še vedno ne morete doseči želene številke na tehtnici? Da bi si odgovorili na to vprašanje, si najprej zastavite še eno: kako pogosto so na vašem krožniku polnovredna žita in iz njih pripravljene jedi? V študiji, izvedeni na univerzi Tufts, se je izkazalo, da prav ta pospešujejo presnovo in s tem pripomorejo tudi k hujšanju.
Sodelujoče v raziskavi so razdelili v dve skupini: ena od njih je imela dieto, ki je vključevala veliko polnozrnatih izdelkov, druga je enako količino kalorij zaužila z enostavnimi ogljikovimi hidrati: kruhom, testeninami in belim rižem. Tisti, ki so jedli polnovredna žita, so zgolj z dodatnim odmerkom vlaknin na dan porabili 100 kalorij več kot tisti v skupini, ki teh niso uživali.
Čim večkrat, tem boljše
Ali to pomeni, da morate zato vsak dan jesti polnozrnato pico, prav takšne testenine in kruh? Najbrž ne. A vendar čim pogosteje jedem dodajte rjavi riž, kvinojo in druga cela žita. Z učinkom boste nadvse zadovoljni.