KORISTNO

Hrana, ki izjemno pospešuje presnovo

Objavljeno 07. marec 2017 08.00 | Posodobljeno 07. marec 2017 08.00 | Piše: M. F.

Polnovredna žita skrbijo za dobro prebavo in za hitrejšo presnovo.

Vlaknine iz celih žit pospešujejo presnovo.

Pozorni ste na prehrano in redno telovadite. Zakaj torej še vedno ne morete doseči želene številke na tehtnici? Da bi si odgovorili na to vprašanje, si najprej zastavite še eno: kako pogosto so na vašem krožniku polnovredna žita in iz njih pripravljene jedi? V študiji, izvedeni na univerzi Tufts, se je izkazalo, da prav ta pospešujejo presnovo in s tem pripomorejo tudi k hujšanju.

Sodelujoče v raziskavi so razdelili v dve skupini: ena od njih je imela dieto, ki je vključevala veliko polnozrnatih izdelkov, druga je enako količino kalorij zaužila z enostavnimi ogljikovimi hidrati: kruhom, testeninami in belim rižem. Tisti, ki so jedli polnovredna žita, so zgolj z dodatnim odmerkom vlaknin na dan porabili 100 kalorij več kot tisti v skupini, ki teh niso uživali.

Čim večkrat, tem boljše

Ali to pomeni, da morate zato vsak dan jesti polnozrnato pico, prav takšne testenine in kruh? Najbrž ne. A vendar čim pogosteje jedem dodajte rjavi riž, kvinojo in druga cela žita. Z učinkom boste nadvse zadovoljni.

Deli s prijatelji