Večina se ob besedi holesterol zgrozi. Seveda, saj povišan ogroža naše zdravje. A dejstvo je, da ni vsak holesterol slab. Obstajata namreč dve vrsti teh maščob v krvi: slabi (LDL) in dobri (HDL) holesterol, slednji pa preprečuje nalaganje prvega na stene krvnih žil in s tem zmanjšuje verjetnost pojava srčno-žilnih obolenj. In kakor se je mogoče s pravo prehrano izogniti tistemu, ki se ga bojimo, je mogoče tudi povečati raven tistega, ki je koristen.
Zdrave maščobe
Omejite vnos nasičenih maščob, ki škodujejo zdravju in zmanjšujejo količino dobrega holesterola. Izogibajte se industrijsko predelani hrani, kot so suhe in polsuhe mesnine, slaščicam in margarinam. Ob tem pa se ne izogibajte zdravim živilom, ki so bogate z maščobnimi kislinami omega 3. Prav tako naj se na vašem jedilniku kar najpogosteje znajdejo oljčno olje, lešniki, orehi, avokado, tunina, sardine in losos.
Temna čokolada
Kar nekaj raziskav je pokazalo, da temna čokolada dviguje raven dobrega holesterola v organizmu. Kljub temu z njo previdno, saj vsebuje veliko kalorij. Izberite tisto z visokim deležem kakava.
Vitamin D in kalcij
Osebe, ki kot dodatek k prehrani uživajo vitamin D in kalcij, imajo v organizmu višjo raven dobrega holesterola, je pokazala raziskava ameriških znanstvenikov. Oba elementa je mogoče telesu zagotoviti tudi s prehrano: z mlekom in mlečnimi izdelki.
Niacin (vitamin B3)
Zadostna količina niacina v organizmu lahko dvigne raven dobrega holesterola kar za 30 odstotkov. Lahko ga uživate kot dodatek k prehrani (500 mg dnevno). Niacin je sicer v gobah, lešnikih, perutninskem in govejem mesu, tunini, jajcih in stročnicah.
Alkohol
Tudi alkohol povečuje raven dobrega holesterola, a to ni opravičilo za opijanje. Kozarec vina dnevno je sprejemljiva količina, pretiravanje pa seveda ni priporočljivo.