KORISTNO

Holesterol ni vedno slab

Objavljeno 13. januar 2012 08.00 | Posodobljeno 13. januar 2012 08.00 | Piše: M. F.

Košček temne čokolade in kozarček dobrega vina dnevno vplivata na dvig dobrega holesterola.

Orehi in drugi lupinasti plodovi vsebujejo zdrave maščobe.

Večina se ob besedi holesterol zgrozi. Seveda, saj povišan ogroža naše zdravje. A dejstvo je, da ni vsak holesterol slab. Obstajata namreč dve vrsti teh maščob v krvi: slabi (LDL) in dobri (HDL) holesterol, slednji pa preprečuje nalaganje prvega na stene krvnih žil in s tem zmanjšuje verjetnost pojava srčno-žilnih obolenj. In kakor se je mogoče s pravo prehrano izogniti tistemu, ki se ga bojimo, je mogoče tudi povečati raven tistega, ki je koristen.

Zdrave maščobe

Omejite vnos nasičenih maščob, ki škodujejo zdravju in zmanjšujejo količino dobrega holesterola. Izogibajte se industrijsko predelani hrani, kot so suhe in polsuhe mesnine, slaščicam in margarinam. Ob tem pa se ne izogibajte zdravim živilom, ki so bogate z maščobnimi kislinami omega 3. Prav tako naj se na vašem jedilniku kar najpogosteje znajdejo oljčno olje, lešniki, orehi, avokado, tunina, sardine in losos.

Temna čokolada

Kar nekaj raziskav je pokazalo, da temna čokolada dviguje raven dobrega holesterola v organizmu.  Kljub temu z njo previdno, saj vsebuje veliko kalorij. Izberite tisto z visokim deležem kakava.

Vitamin D in kalcij

Osebe, ki kot dodatek k prehrani uživajo vitamin D in kalcij, imajo v organizmu višjo raven dobrega holesterola, je pokazala raziskava ameriških znanstvenikov. Oba elementa je mogoče telesu zagotoviti tudi s prehrano: z mlekom in mlečnimi izdelki.

Niacin (vitamin B3)

Zadostna količina niacina v organizmu lahko dvigne raven dobrega holesterola kar za 30 odstotkov. Lahko ga uživate kot dodatek k prehrani (500 mg dnevno). Niacin je sicer v gobah, lešnikih, perutninskem in govejem mesu, tunini, jajcih in stročnicah.

Alkohol

Tudi alkohol povečuje raven dobrega holesterola, a to ni opravičilo za opijanje. Kozarec vina dnevno je sprejemljiva količina, pretiravanje pa seveda ni priporočljivo.

Deli s prijatelji