DOBRODOŠLA POMOČ

Hladijo tudi prava živila

Objavljeno 08. julij 2015 09.00 | Posodobljeno 08. julij 2015 09.00 | Piše: M. F.

Najboljša so jabolka, grenivke, lubenice, paradižniki in paprike.

Če si proti visokemu holesterolu pomagate z zdravili, previdnost z grenivkami ne bo odveč

Pravijo, da se bo vročina za nekaj časa poslovila. A poletje je dolgo in nedvomno bodo še dnevi, ko se bomo tako ali drugače skušali ohladiti. To je mogoče tudi s primerno prehrano. Napačen izbor živil namreč občutke vročine še okrepi, pravi pa jih na drugi strani omili.

Takšna in drugačna

Glede na energijske značilnosti in vpliv na segrevanje oziroma hlajenje telesa lahko živila razdelimo v tri kategorije: tista, ki ga hladijo, ona, ki ga segrevajo ter lahko privedejo do pregrevanja, rdečega obraza, glavobola, hitrega bitja srca, temnega urina in pretiranega izločanja želodčne kisline, in na nevtralna živila. Poglejte torej, kaj je poleti priporočljivo in kaj odsvetovano jesti.

Odsvetovano

Sladkor, začimbe, kofein, alkohol. Vse to so živila, pod vplivom katerih se telo segreva, česar pa poleti res ne potrebujete.

Živila, ki hladijo

  • V množici sadja so najboljša jabolka, banane, grenivke, limone, pomaranče, hruške, jagode, lubenice.
  • Med zelenjavo prednjačijo zelena, kumare, jajčevci, zelena listnata zelenjava, paradižnik, paprike.
  • Od žit so poleti priporočljivi ječmen, ajda, proso, polnozrnata pšenica.

Nevtralna živila

  • Sadje: breskve, fige, jagode godži, maline, ananas, slive.
  • Zelenjava: korenje, kitajsko zelje, koruza, krompir, buče, grah.
  • Žita, semena, lupinasti plodovi: mandlji, sezam, kikiriki, riž, rž, fižol, semena sončnic.

Hrana, ki hladi, ni primerna za osebe, ki imajo pogosto hladne okončine, drisko, bolečine v želodcu in tiste, ki so velikokrat brez energije. Če ste med njimi tudi sami, raje v izjemno vročih dneh posegajte po nevtralnih živilih.
 
 

 

Deli s prijatelji