Glede na rezultate številnih kliničnih raziskav ima težave z aknami 25 odstotkov odraslih moških in 50 odstotkov odraslih žensk. V dobi po puberteti se njihov nastanek največkrat povezuje z vplivom hormona stresa. Pri ženskah je povečan pojav mozoljev tudi odsev hormonskega neravnovesja pred menopavzo.
Še drugi vzroki
Prav tako spremembe na koži opozarjajo na neuravnoteženo prehrano. Vsako dogajanje v telesu se namreč kaže na našem največjem organu. Če imate torej akne, puberteta pa je daleč za vami, je čas, da se z zadevo spopadete pri koreninah in postanete pozorni na živila.
V nasprotju s splošnim prepričanjem ne obstaja znanstvenih dokazov, da bi čokolada spodbujala nastanek aken. Je pa leta 2008 objavljena raziskava v publikaciji Journal of the American Academy of Dermatology potrdila povezavo med nekatero hrano in nečisto kožo. Zlasti je bila opazna vzporednica med večjim uživanjem mleka in pojavom aken. Pri tem se je kot najbolj problematično izkazalo posneto kupljeno mleko. Najbrž zaradi dokajšne vsebnosti bioaktivnih molekul in dodanih hormonov. A ne le mleko, nastanek mozoljev spodbuja tudi uživanje sladkorja in drugih enostavnih ogljikovih hidratov z visokim glikemičnim indeksom. V tem smislu prav tako ni nedolžna hrana, ki vsebuje veliko nasičenih maščob, kot so rdeče meso in suhomesni izdelki.
Kaj pomaga
Da bi akne premagali, uživajte več polnozrnatih žit, svežega sadja, zelenjave, stročnic ter rib kot osnovni vir maščob omega 3. To so skupine živil, ki veljajo za najmočnejše zaveznike lepe polti, saj spodbujajo obnovo epitela oziroma krovnega tkiva kože. Večina omenjene hrane vsebuje veliko vlaknin, ki pripomorejo k delovanju črevesja in spodbujajo detoksikacijo. S tem se strupene snovi ne kopičijo v organizmu, kjer bi povzročale tudi težave s kožo.
Akne so včasih posledica pomanjkanja cinka v telesu. To je še en razlog, zakaj bi morali na svoj jedilnik pogosteje umestiti ribe, morske sadeže, semena sončnic in sezama ter jajca. Prav tako so zaradi maščob omega 3 primerni lupinasti plodovi in lanena semena.
Že z uravnoteženo hrano je v resnici mogoče izboljšati polt.
Še na kratko
Zavezniki lepe kože:
- polnozrnata žita, zlasti ovseni kosmiči,
- leča, grah, fižol,
- zelena listnata zelenjava,
- hruške, jabolka, jagodičevje, agrumi,
- lupinasti plodovi,
- semena, zlasti lanena,
- mastne ribe,
- ekstra deviško olivno olje,
- nesladkan zeleni čaj.
Sovražniki lepe kože:
- beli riž, bela moka, sladkor,
- slaščice,
- mleko in mlečni izdelki,
- nasičene maščobe,
- suhomesni izdelki,
- hrana, ki vsebuje veliko jodirane soli (jod poslabša stanje),
- alkohol, kofein, gazirane pijače,
- ocvrta hrana.