Pri otrocih, ki pogosto jedo na hitro pripravljeno hrano, je inteligenčni količnik nižji kot pri tistih, ki redno uživajo domače, sveže pripravljene jedi, je dokazala najnovejša raziskava z londonske univerze Goldsmith.
Znanstveniki so proučevali prehranske navade 4000 otrok v starosti od treh do petih let. Te so primerjali z razvojem njihovih kognitivnih sposobnosti. Očitno je bilo, da so starši z višjim ekonomskim statusom svojo mladež hranili s svežimi obroki, kar je pozitivno vplivalo na razvoj njene inteligence. Revnejši starši so svojim otrokom dajali hitro pripravljeno hrano, kar naj bi se nato pokazalo v nižji inteligenci.
»Zdrav razum nam že dolgo govori, da vrsta hrane, ki jo uživamo, vpliva tudi na razvoj in delovanje možganov. Naša raziskava pa je prva, ki je to prepričanje potrdila s konkretnimi izsledki. Seveda bodo za natančnejše ugotovitve o vzročno-posledičnih povezavah potrebna še nadaljnja poizvedovanja,« je povedala dr. Sophie von Stumm, psihologinja z omenjene univerze, in dodala, da bi morala biti že dosedanja odkritja v opozorilo vsem staršem, naj pazijo na prehrano svojih otrok v zgodnjem otroštvu, saj ta v veliki meri vpliva na njihovo poznejše življenje.