Diabetes, srčna obolenja, rak, vnetja so povezani s spremenjeno genetiko možganov. Na UCLA so ugotovili, da je na stotine genov poškodovala fruktoza, ki je pogosta v prehrani zahodnega človeka, saj blokira spominske in učne procese v možganih. Ti se namreč drugače odzivajo na različne vrste sladkorja. Fruktoza tako vpliva na možganske povezave, ki spodbudijo občutek lakote v bližini ali celo sliki hrane – recimo ob TV-reklami, medtem ko se pri uživanju glukoze sproži občutek sitosti.
Glukoza je glavni telesni vir energije, ki ga dobimo iz ogljikovih hidratov. Najdemo jo v suhem in svežem sadju, žitu, stročnicah, zelenjavi, oreščkih. Sadje pa vsebuje tudi fruktozo, ki jo po pogosto dodajajo tudi predelani hrani. Izogibajte se sladkim pijačam, omejite vnos sladic in sladkorja. Dobra novica pa je, da četudi ste utrpeli posledice fruktoze, lahko obrnete proces z omega 3 maščobnimi kislinami, ki okrepijo povezave v možganih – vsebujejo jih losos, orehi, laneno seme in zelenjava.
»Preberite več v Suzy, naši novi tabloidni reviji Slovenskih novic, ki izide vsak petek. Najdete jo v bližnji trafiki, še bolje pa bo, če se nanjo naročite in jo boste dobili v svoj nabiralnik. Pišite nam na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. oziroma pokličite na brezplačno številko 080 11 99.«