UPRAVA ZA VARNO HRANO

FOTO: Kaj se mi lahko zgodi, če uživam insekte

Objavljeno 25. november 2015 14.00 | Posodobljeno 25. november 2015 14.00 | Piše: A. L.

»Trenutno ni na voljo sistematično zbranih podatkov v Evropi o uživanju insektov v prehrani in niso še znani vsi možni negativni učinki hrane z insekti na zdravje ljudi. Znana in verjetna pa je pojavnost alergijskih reakcij in anafilaktičnega šoka pri ljudeh.«

LJUBLJANA – V zadnjem času se veliko govori o uživanju izdelkov, ki imajo med sestavinami navedene tudi insekte (žuželke). Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) opozarja, da status insektov kot živilo ali živilska sestavina še ni jasen v EU.

»Vsa živila, ki se niso v pomembnem obsegu uživala v evropski skupnosti pred majem 1997, se obravnavajo kot nova živila. Za nova živila pa je v Uredbi (ES) št. 258/97 v zvezi z novimi živili in novimi živilskimi sestavinami določen postopek preverjanja varnosti in odobritve v prehrambne namene, preden se lahko dajo v promet. Postopek odobritve je obvezen z vidika zagotavljanja varnosti potrošnika,« pojasnjujejo in dodajajo, da status insektov (ali je živilo ali novo živilo) uradno ni določen.

Ni dovolj podatkov

Evropska agencija za varno hrano (EFSA) je pripravila profil tveganja za insekte, v primeru uporabe insektov kot vira beljakovin v prehrani. Predvsem so se usmerili v podatke o uživanju insektov kot hrane in krme, v mikrobiološka tveganja, prione, kemijske dejavnike tveganja, alergene, predelavo, okoljska tveganja in negotovosti zaradi pomanjkljivih podatkov. »Trenutno ni na voljo sistematično zbranih podatkov v Evropi o uživanju insektov v prehrani in niso še znani vsi možni negativni učinki hrane z insekti na zdravje ljudi. Znana in verjetna pa je pojavnost alergijskih reakcij in anafilaktičnega šoka pri ljudeh. Zato EFSA glede uživanja insektov kot hrane in krme močno priporoča nadaljnje raziskave na tem področju,« pojasnjujejo pri upravi.

Opozorilo

Zaradi vsega zgoraj navedenega UVHVVR odsvetuje uživanje insektov kot živilo ali živilsko sestavino, morebitne nosilce živilske dejavnosti, ki razmišljajo o dajanju tovrstnih izdelkov na trg, pa opozarja, da so odgovorni za dajanje v promet varnih in kakovostnih živil, skladnih z vso veljavno živilsko zakonodajo.

Deli s prijatelji