FIGE

Fige: Slastne in sočne energijske bombice

Objavljeno 27. julij 2017 13.00 | Posodobljeno 27. julij 2017 13.00 | Piše: U. S.

Fige so prava zakladnica zdravja, super hrana za možgane in živce, povrnejo energijo in blažijo željo po sladkem.

Foto: Getty Images

Od nekdaj so ljudje jedli fige in tako s pridom uporabljali njihove zdravilne vsebnosti. Opevali so jih Rimljani, nanje je prisegala Kleopatra, o njih piše tudi Biblija. So del tipične sredozemske prehrane, ki velja za zdravo, zato jo je vredno posnemati. Več kot 150 vrst jih je, razlikujejo se po barvi, tudi strukturi; zorijo le kratek čas in so zelo občutljive, najokusnejše so takoj, ko jih oberemo.

Že dve figi bosta potešili željo po sladkem.

Vsebujejo obilo sladkorja, predvsem suhe, zato nam bodo vrnile energijo, ko smo utrujeni, bolni: so prava super hrana za možgane in živčevje, saj zelo hitro povišajo raven glukoze v krvi. Tudi tisti, ki imajo težave s spanjem, bodo imeli od njih koristi: triptofan v figah naj bi blažil nespečnost. Dobre so tudi, če bi radi shujšali: že dve bosta zadostili želji po sladkem. Ker delujejo bazično, pomagajo nevtralizirati čezmerno izločanje želodčne kislineA. Bogate so s polifenoli, kalcijem, kalijem, železom, tudi magnezijem in fosforjem, imajo le malo maščob.

Večina antioksidantov je v koži, temnejša ko je, več antioksidantov vsebuje. Sadež je bogat tudi z vlakninami, tako topnimi kot tudi netopnimi. Prve sodelujejo pri nižanju holesterola, maščob in sladkorja v krvi, nižajo tveganje nastanka debelosti, bolezni srca in diabetes. Druge krepijo delovanje črevesja, urejajo prebavo, odpravljajo zaprtje; pomagale naj bi tudi pri hemoroidih, predmenstrualnem sindromu, znanstvene študije so pokazale še njihovo antikancerogeno delovanje, zlasti obetavno je njihovo vplivanje na raka prostate. Priporočajo jih tudi pri previsokem krvnem tlaku ter notranjih vnetjih, zaradi visoke vsebnosti kalcija pa koristijo vsem, ki imajo težave s kostmi. Šest srednje velikih fig vsebuje približno 80 mg kalcija in 34 g magnezija.

Najboljše so ravno prav zrele, a ker so take tudi bolj mehke, z njimi ravnamo pazljivo. Na tržnico s sabo odnesemo plastično posodico, v kateri jih bomo cele prinesli domov. Sveže moramo hitro pojesti, saj zdržijo le par dni. Na srečo imamo vedno na voljo še suhe, v teh lahko uživamo vse leto. Po njih zlasti radi posegajo športniki, tudi rekreativni, v kombinaciji z oreški so lahko prigrizek. 

Deli s prijatelji