Nekje proti sredini dneva raven energije hitro upade, koncentracija oslabi in nenadoma nas prevzame utrujenost. Tedaj bi najbolj prav prišel kratek popoldanski počitek, a ker je ta največkrat nedosegljiv, si večina poskuša energijo zagotoviti drugače: z grizljanjem sladkih dobrot. To ni najboljši način za njeno povrnitev, saj vsebnost glukoze v krvi hitro naraste, a prav tako hitro tudi upade in utrujenost je takrat še večja. Kako si torej pomagati, da boste kos vsem izzivom, ki vas še čakajo do večera?
Proteini
V vsaj tri obroke vključite proteine. Izbirajte nemastne: pusto meso, ribo, perutnino, beljak, tofu, stročnice, oreške, sir s posnetega mleka, jogurt ali sojine napitke.
Ogljikovi hidrati
Izberite ogljikove hidrate nizkega glikemičnega indeksa, ki se počasi razgrajujejo in ne izzovejo hitrega porasta glukoze v krvi. Telo tako uravnoteženo koristi energijo. Taka živila so polnozrnati izdelki, mleko, jogurt, jabolka , hruške, pomaranče, jagodičasto sadje, stročnice.
Ne izpuščajte obrokov
Raziskave so pokazale, da jutranji obrok izboljšuje razpoloženje, spomin in zagotavlja največ energije. Idealen zajtrk vključuje polnozrnate izdelke, mleko, sadje, lupinaste plodove ali ovseno kašo, jogurt, jagodičasto sadje, lan. Lahko tudi polnozrnati opečenec, jajca in sadno solato.
Načrtujte malice
Brez hrane ne ostajajte več kot tri ure. Za medobrok izberite juho, polnozrnate krekerje ali jogurt. Pojeste lahko tudi energijsko ploščico, a ta naj vsebuje le od 20 do 25 gramov ogljikovih hidratov in od 10 do 18 gramov proteinov brez rafiniranega sladkorja. Energijska vrednost naj ne presega 200 kalorij.
Dovolj tekočine
Prek dneva spijte vsaj dva litra tekočine, in sicer vode, čaja, neoslajenih sokov. Ob enem zmanjšajte vnos kofeina.
Železo
Ne pozabite na železo: pomanjkanje tega elementa povzroča utrujenost, brezvoljnost in pomanjkanje koncentracije. Med hrano, bogato z železom, med drugim spadajo govedina, puranje meso, školjke, tunina, stročnice, špinača …