Že leta jo definirajo tri besede, eko, vege, jazz, v domišljiji je že odprla restavracijo z ekološko vegetarijansko prehrano, v kateri je za ambient jazz v živo.
Kako dolgo se ukvarjate z ekološkim načinom življenja in kaj vse ste že počeli v tej panogi?
Dobrih 10 let. Delala sem vse, od degustacij do promocij, prodaje v trgovini, na tržnici, pisarniško delo, delo v skladišču, dostava, veliko sem se tudi vozila po robo s kombijem, tudi v tujino.
Ali je petje vaša ljubezen že od otroštva, gojite divje sanje o slavi ali ga dojemate le kot hobi?
Pojem že od malega, v kopalnici, avtu, na sprehodu, v soju sončne svetlobe (smeh) in v sencah mladega drevja. Romantično! (Se smeji, a se potem zresni.) Oče je imel doma veliko jazz glasbe, ki sem jo poslušala nonstop, zato me zanima petje jazza, ne klasike. Tako sem se petja
učila pri Ireni Vidic, ki je končala jazz akademijo v Gradcu. Drugače nimam potrebe po slavi, na odru pa se počutim zelo domače. Je hobi, ki bi ga z veseljem spremenila v kaj več.
Združujete prodajo ekološke prehrane podnevi s pevskimi nastopi ponoči. Ali se to dopolnjuje?
Ideološko se vsekakor dopolnjuje, medtem ko je fizično malce v konfliktu, ker se mi zgodi, da se mi dan na tržnici začne ob šestih zjutraj, konča ob štirih popoldne, ob polnoči pa moram biti polna energije na pevskem nastopu. Utrujenost se sliši v glasu.
Preizkusili ste se tudi v kabaretu, ki glasbo predstavi malo drugače, naredi se šov, pevka je bolj koketna. Je bilo to nekaj novega, vznemirljivega?
Šlo je za dva nastopa enega projekta, ki se je naredil hitro. Pele smo komade iz muzikalov, ki so se sestavili v smiselno celoto. Kabaret je v redu, ker gre za združevanje igre z glasbo, kar mi je absolutno blizu. V bistvu imam skrito željo, da bi nastopala v muzikalu. Če bi se mi ponudila priložnost, da bi več mesecev vadila petje, ples in igro skupaj ter potem nastopala, bi jo takoj zagrabila.
Nad čem ste najbolj navdušeni pri ekološki prehrani, bi izpostavili kakšno ime, znamko, pristop?
Prednost dajem dodani vrednosti, ki jo prinaša znamka Demeter oziroma biodinamična pridelava. To je celovitejši, kompleksnejši pristop k pridelavi hrane, ki upošteva vpliv celotnega ekosistema, v bistvu tudi vseh nebesnih teles in vesolja.
Kako naj kupci zaupajo oznaki ekološko ali biodinamično?
Mislim, da je človeška narava še vedno koruptivna in da se nekateri podajo v ekološko panogo tudi zaradi denarja. Ampak moramo vedeti, da ima ekološka pridelava v primerjavi z neoznačeno certifikat, kar je že prva ovira. Poleg tega je veliko večja verjetnost, da ljudje, ki se ukvarjajo z ekološko in biodinamično pridelavo, to počnejo s srcem.
Ali morda tudi vi pridelujete hrano?
Vrt sicer imam, vendar si zanj ne vzamem dovolj časa, saj je tudi moja služba delo na svežem zraku. Ko sem še delala v pisarni, je bilo delo na vrtu večji užitek.
Kdo vas navdihuje pri jazzu?
Dobre stare dive, ki sem jih vedno rada poslušala, predvsem Ella Fitzgerald, Billie Holiday in Carmen McRae.
Ekološka prehrana in jazz. Kako bo s tema poloma v prihodnosti?
Za petje si želim, da bi se razvilo v več nastopov na mesec, ne na leto. Veselilo bi me tudi kaj posneti. Eko scena pa je moje področje že tako dolgo, da si sploh ne predstavljam, da bi delala v navadni trgovini. Zato ker vem, kaj je boljše, in ker ne podpiram tega, kar stoji za konvencionalno živilsko industrijo. Pomembno mi je, da delam nekaj, v kar verjamem.
(Jasna Rajnar Petrović je študentka 3. letnika novinarstva na FDV.)