Drobnjaku, najdrobnejšemu in hkrati najbolj prefinjenemu sorodniku čebule, nekateri po domače pravijo šnitlah. Ne zraste več kot pol metra visoko, njegov vonj pa odganja škodljive insekte. Po drugi strani lepi cvetovi na koncu vitkih zelenih stebelc privabljajo čebele, seveda nadvse koristne opraševalke. Drobnjakov poparek uporabljamo kot naravno škropivo proti plesni in drugim boleznim.
Domači je najboljši
Začimbna rastlina trajnica lepo uspeva na vrtu pa tudi na domačem balkonu v koritu ali lončku. Drobnjak potrebuje veliko sonca. Žanjemo ga do osnove, vsako stebelce posebej po potrebi, saj vsakič zraste nov poganjek. Predolga stebelca se na koncu posušijo, zato jih prav tako vsake toliko prirežemo.
Proti glivicam
Podobno kot česen ima tudi drobnjak antibiotični in poživljajoč učinek, a je vendarle manj močan. Vsebuje železo, kalcij, žveplo, fosfor, natrij ter vitamine B, A in C. Ta zeleni vitkež spodbuja krvni obtok, tek in prebavo, čisti kri, odvaja odvečno vodo iz telesa, odganja vetrove, razkužuje in deluje antimikotično oziroma protiglivično. Z zaužito količino ne glede na vse pozitivne lastnosti ne gre pretiravati, saj si lahko nakopljemo prebavne motnje in več ur trajajoč zadah.
Izjemno cenjen v kulinariki
V kulinariki nadvse cenjenega drobnjaka sicer ne uporabljamo kot glavno sestavino, temveč nastopa v vlogi prestižnega dodatka. Drobno nasekljan je priljubljen v juhah, enolončnicah, prilogah, solatah, kruhovih cmokih, namazih in zeliščnem maslu. Posujemo ga lahko tudi po umešanih jajcih, testeninah, ribah, krompirju in hladnih narezkih ter sendvičih. Oplemeniti skoraj vse jedi, le v sladicah se v nasprotju z mnogo drugimi aromatičnimi zelenimi začimbami ne izkaže najbolje.
Cvetovi za okras
Večje količine drobnjaka lahko spravimo v zamrzovalnik, saj se okus s tem ne poslabša. Narezanega preprosto zamrznemo v modelu za led in tako bomo vedno imeli pri roki primerno količino. Tudi drobnjakovi cvetovi so uporabni. Posušene pogosto vidimo v šopkih posušenega cvetja, kuharski mojstri pa jih radi uporabljajo pri okraševanju jedi.
Drobnjakovo maslo
- 250 g masla ali kokosove masti ali kakovostne margarine
- 10 žlic drobno narezanega drobnjaka
- sol
Drobno narezan drobnjak vmešamo v zmehčano maslo ali margarino.
Oblikujemo v klobaso in zavijemo v papir za peko, kot bi zavijali dolg bombon.
Shranimo v zamrzovalniku in po potrebi odrežemo po kosih.
Jedem ga dodajamo ob koncu kuhanja.
Drobnjakovo maslo in druga zeliščna masla so nepogrešljiv dodatek jedem na žaru.
(Vir: Letni časi v kuhinji, Mateja Reš, založba Družina)