Na žalost so malce potisnjene na rob. Kar je škoda, saj imajo na zdravje preštevilne pozitivne učinke. Ker so polne vitamina C, folne kisline, kalija, magnezija, bakra, kalcija in mangana, na naše telo vplivajo takole ...
Varujejo pred rakom
Znanstveniki z indijske univerze Jawaharlal Nehru Technological University so dokazali, da redkvice v telesu spodbujajo apoptozo, ki je programirana celična smrt. Če se ne aktivira, ko je potrebna, se lahko razvije maligni tumor. Poleg tega so okrogli gomoljčki bogati s folno kislino, z vitaminom C in antociani. Vsi ti so učinkoviti v boju proti raku, zlasti na debelem črevesu, na ledvicah in v želodcu.
Blagodejne za dihalni sistem
Če imate težave z bronhiji, s sinusi ali pljuči, jejte redkvice, ki delujejo kot naravni dekongestanti, torej kot snovi, ki zmanjšujejo otekanje sinusne votline in dihalnih poti ter lajšajo dihanje.
Odlične za srce
Vlakna, vitamini in minerali iz redkvic odlično vplivajo na zdravje srca in ožilja. Zmanjšujejo namreč holesterol, preprečujejo diabetes ter uravnavajo krvni tlak.
Za jetra in prebavo
Redkvice zaradi svoje sestave spodbujajo nastajanje žolča, to pa je izjemno pomembno za zdravje jeter. Vlakna iz njih uravnavajo prebavo in varujejo pred zaprtjem ter pospešujejo izločanje strupov iz telesa.
Pomagajo pri hujšanju
Ker vsebujejo visok odstotek vode in vlaknin ter skoraj nič kalorij, so idealne za vse, ki se želijo znebiti viška kilogramov. Jejte kuhane ali surove, v obeh primerih boste v telo vnesli veliko hranljivih snovi.
Čistijo ledvice
Redkvice so odlične pri preprečevanju okužb sečnih poti. Sok redkvic olajša še tako neprijetne simptome te težave in znatno skrajša čas trajanja okužbe.