DARILO NARAVE

Drobne, a mogočne redkvice

Objavljeno 28. marec 2015 10.10 | Posodobljeno 28. marec 2015 10.12 | Piše: M. F.

Odlične so za srce, ledvice, jetra, pomagajo pri hujšanju in varujejo pred rakom.

V solati, sendviču ali kar tako, redkvice so nedvomno prava obogatitev prehrane.

Na žalost so malce potisnjene na rob. Kar je škoda, saj imajo na zdravje preštevilne pozitivne učinke. Ker so polne vitamina C, folne kisline, kalija, magnezija, bakra, kalcija in mangana, na naše telo vplivajo takole ...

Varujejo pred rakom

Znanstveniki z indijske univerze Jawaharlal Nehru Technological University so dokazali, da redkvice v telesu spodbujajo apoptozo, ki je programirana celična smrt. Če se ne aktivira, ko je potrebna, se lahko razvije maligni tumor. Poleg tega so okrogli gomoljčki bogati s folno kislino, z vitaminom C in antociani. Vsi ti so učinkoviti v boju proti raku, zlasti na debelem črevesu, na ledvicah in v želodcu.

Blagodejne za dihalni sistem

Če imate težave z bronhiji, s sinusi ali pljuči, jejte redkvice, ki delujejo kot naravni dekongestanti, torej kot snovi, ki zmanjšujejo otekanje sinusne votline in dihalnih poti ter lajšajo dihanje.

Odlične za srce

Vlakna, vitamini in minerali iz redkvic odlično vplivajo na zdravje srca in ožilja. Zmanjšujejo namreč holesterol, preprečujejo diabetes ter uravnavajo krvni tlak.

Za jetra in prebavo

Redkvice zaradi svoje sestave spodbujajo nastajanje žolča, to pa je izjemno pomembno za zdravje jeter. Vlakna iz njih uravnavajo prebavo in varujejo pred zaprtjem ter pospešujejo izločanje strupov iz telesa.

Pomagajo pri hujšanju

Ker vsebujejo visok odstotek vode in vlaknin ter skoraj nič kalorij, so idealne za vse, ki se želijo znebiti viška kilogramov. Jejte kuhane ali surove, v obeh primerih boste v telo vnesli veliko hranljivih snovi.

Čistijo ledvice

Redkvice so odlične pri preprečevanju okužb sečnih poti. Sok redkvic olajša še tako neprijetne simptome te težave in znatno skrajša čas trajanja okužbe.

Deli s prijatelji