ZAPOSTAVLJEN

Dragocen pomarančni olupek

Objavljeno 17. februar 2013 11.00 | Posodobljeno 17. februar 2013 11.00 | Piše: M. F.

V pomarančnem olupku je ogromno vlaknin in kalcija, zato ga je škoda zavreči.

Pomarančni olupek po vsebnosti vlaknin in kalcija prekaša sadež.

Večina olupke sadja zavrže. Nekateri zato, ker jim ni všeč okus, drugi, ker menijo, da niso zdravi in nimajo nikakršnih hranljivih vrednosti. Med olupke, ki brez pomisleka romajo v smeti, sodi tudi pomarančni. To pa je škoda, saj vsebuje kar štirikrat več vlaknin kot sočni sadež.

Koristen čaj

Prav zaradi obilja vlaknin je za vse, ki imajo težave s prebavo, priporočljiv čaj iz pomarančnega olupka. Velja namreč za povsem naravno odvajalo. Priprava je preprosta: žličko na drobno sesekljanega pomarančnega olupka prelijte z dvema decilitroma vrele vode, pustite pokrito 15 minut in nato precedite. Podnevi popijte eno do dve skodelici čaja.

Proti slabemu zadahu

Z žvečenjem pomarančnega olupka je mogoče pregnati slab zadah, manj znano pa je tudi dejstvo, da ovoj tega ploda vsebuje več kalcija kot sadež. Prav zato je idealno sredstvo za boj proti osteoporozi.

Previdnost ne bo odveč

Žal je res, da so pomaranče pogosto škropljene s pesticidi, kar pomeni, da je pred uporabo treba olupke temeljito oprati. Če pa se boste odločili za nakup posušenih (tudi to je mogoče), se prepričajte, da boste izbrali ostanke pomaranč biološke pridelave.

 

Deli s prijatelji