NIZKOKALORIČNE IN ZDRAVE

Dobri razlogi za uživanje v bučkah

Objavljeno 19. julij 2014 12.00 | Posodobljeno 19. julij 2014 12.00 | Piše: M. F.

Odličnega okusa, lahke, nizkokalorične se odlično podajo k ostalim jedem in poleti jih je v izobilju.

Poleti kar največkrat jedilnik popestrite z bučkami.

Kot vsa ostala poletna zelenjava so tudi bučke idealne za pripravo poletnih obrokov. So osvežujoče, lahke in nizkokalorične, njihov bogat okus pa se poda k številnim drugim jedem. Ob tem vsebujejo veliko vitaminov in mineralov ter vlaknin. Tako predstavljajo odličen vir vitaminov A, K, C ter B-kompleksa, od mineralov pa so v njih v dokajšnji meri zastopani mangan, kalij, magnezij, fosfor, baker, folna kislina, riboflavin, cink, železo in kalcij.

Na kaj vse vplivajo

Številne raziskave so potrdile, da so bučke izjemnega pomena za zdravje organizma. Izkazalo se je, da zaradi velikega deleža vlaknin učinkovito varujejo pred rakom na debelem črevesu, uravnavajo količino sladkorja v krvi, spojine v njih ohranjajo zdravje srca in ožilja ter zmanjšujejo holesterol.

Zahvaljujoč antioksidantom, delujejo protivnetno in so odlične za zdravljenje suhe kože. Velika vsebnost mangana pa pozitivno vpliva na delovanje vseh notranjih organov.

Nešteto možnosti

Lahko jih jeste surove v obliki solat, pripravljene na žaru, iz njih lahko pripravite juhe, omake, priloge, glavne jedi in slaščice, palačinke ali celo nadev za perutnino. Za uživanje pa niso primerni le plodovi, pač pa tudi cvetovi. Te lahko dodate rižoti in tako obogatite njen okus.

Vzgojite svoje

In še ena dobra plat: bučke niso zahtevne za vzgojo, potrebujejo zgolj hranljivo prst in dovolj vlage. Če jim lahko to zagotovite, boste vedno uživali v svežih bučkah z lastnega vrta.

Deli s prijatelji