Nekatera živila, kot so rdeče grozdje, dimljeni siri, čokolada, pivo, pomaranče, avokado, kislo zelje ali črno vino, so povezana s pojavom glavobola, tudi migren. Krivec za to je derivat naravnih aminokislin, tiramin. Pri tistih, ki so na to molekulo preobčutljivi, povzroči porast krvnega tlaka, posledica tega pa je glavobol, pojasnjuje ameriški zdravnik dr. Manny Alvarez.
Začnite pisati dnevnik
Kazalniki preobčutljivosti na tiramin so lahko osip, druge alergijske reakcije ter bolečine v glavi. Strokovnjaki opozarjajo, da kar 20 odstotkov vseh migren povzroči prav omenjena snov. »Bodite pozorni na svojo vsakodnevno prehrano. Zapisujte si, kaj prek dneva zaužijete ter kdaj se glavoboli pojavijo. Tako boste lahko odkrili, ali vzrok zanje tudi pri vas tiči v vrsti hrane, in vedeli boste, kateri se velja izogibati,« svetuje dr. Alvarez.
Naravna pomoč
Če se prej omenjenim jedem res ne morete upreti, si jih privoščite le izjemoma, v majhnih količinah ter v kombinaciji s hrano, ki je bogata z žveplom: s čebulo, česnom, z ohrovtom in brokolijem. Ta element namreč pomaga pri presnovi tiramina.