INTERVJU

Debelost vidimo v ogledalu in to boli

Objavljeno 20. marec 2014 10.00 | Posodobljeno 20. marec 2014 10.00 | Piše: Da. M.

Prava pot vodi k nepredelani hrani.

Naša prehrana bi morala poskrbeti za redno razstrupljanje organizma, svetuje Klanderjeva.

Karla Klander ima do hrane drugačen odnos že 18 let. Takrat je zelo zbolela na želodcu, in če tisti hip ne bi spremenila prehrane in nekaj naredila zase, najbrž ne bi bila več živa, pravi. »Ko pride bolezen, poskusiš vse, iščeš rešitev. Poskusila sem pri hrani. Nismo imeli interneta, na srečo mi je prišla pod roke ena knjiga in lahko rečem, da sem se ponovno rodila,« pove Klara Klander, ki je svetovalka za zdravo prehrano, hujšanje in zdrav življenjski slog. Z nutricistko smo spregovorili o prehrani sodobnega človeka.

V zadnjih letih nas nasveti o zdravi prehrani obdajajo iz vseh smeri. Kateri je tisti, ki je vam najbolj ostal v spominu in se ga še vedno držite?

Lahko se vam bo zdelo zanimivo ali pa ne, ampak nasvet, da moramo vedno poskrbeti ne samo za to, da jemo, ampak za to, da jemo na tak način, da s tem poskrbimo za redno razstrupljanje organizma, da dobimo vsa potrebna hranila, ne le kalorije, da pazimo na količino. To bi moralo veljati za vsak dan in ne zgolj kot ena dieta. Vemo, da so diete vzdržne na kratek rok. Najti moramo uravnotežen življenjski stil, ki ga peljemo skozi vse življenje.

Kaj pa vas, kot svetovalko za prehrano, največkrat vprašujejo, s kakšnimi težavami hodijo k vam?

Čedalje več ljudi je takih, ki pridejo že preventivno. Zavedajo se, koliko je nekih civilizacijskih bolezni, stresa, in zavedajo se, da je vse to povezano tudi s hrano. Tisti, ki pa že imajo težave, se največkrat spopadajo s težavami srca, ožilja, z diabetesom, včasih tudi rakom. In seveda debelostjo. To je tisto, kar vse ljudi boli, kar vidijo v ogledalu, in pri tem želijo nekaj narediti. Eni bolj gledajo navzven kot navznoter.

Sodobni človek je človek obilja, rad veliko je, in več je različnih živil, bolj se mu zdi fino.

Vse več ljudi, predvsem žensk, ima težave z želodcem – od napihnjenosti, krčev do težav z zgago. V čem vidite vzrok?

Ja, tega je res več. Vzrok pa je uživanje preveč predelane hrane, se pravi hrane, ki je zapakirana v lepe vrečke. Običajno ta hrana vsebuje aditive, ki so tujki za naš organizem in ob rednem uživanju delujejo toksično. Prebavila so prva, ki so na udaru. Telo hitro zazna, kaj je naravno in kaj ne. Naslednji vzrok za želodčne težave je tudi v tem, da kombiniramo preveč nezdružljivih živil. Sodobni človek je človek obilja, rad veliko je, in več je različnih živil, bolj se mu zdi fino. A to ne gre skupaj z našo prebavo. Predvsem pa pojemo preveč! Ne potrebujemo toliko. Vsi ti vzroki skupaj in stres so idealna kombinacija za bolečine v želodcu.

Se strinjate, če se želimo zdravo prehranjevati, moramo dan podrediti kupovanju zdravih živil, sestavljanju jedilnikov, kuhanju …

S tem se ne strinjam, a je res, ko se odločimo za spremembo, smo navdušeni. O tem vsem razlagamo, jih poučujemo, se tudi sami učimo. A to so začetki, potem se stvari unesejo. Dobimo nove navade, ki kasneje postanejo rutinske.

Spomladi se soočamo s spomladansko utrujenostjo. Katera živila priporočate za povrnitev energije?

Poudarila bi uživanje čim več zelene listnate zelenjave, v obliki solat, prilog ali sokov. Sokovi so meni zelo všeč, pa ne zato, ker so trenutno tako popularni, ampak resnično pripomorejo k boljšemu zdravju. Sama jih uživam 15 let in čutim učinke. Manj kot bomo uživali predelano hrano, več bomo imeli energije za druga opravila. To pa se v pomladanskem času še kako pozna.  Po mojem mnenju je prava pot tista, ki vodi k nepredelani hrani. Uživajmo čim več surove hrane, ki ima še vse bogastvo vitaminov, mineralov, encimov in drugih fitohranil. 

Deli s prijatelji