ZGAGA

Darovi narave rešijo pekočo zgago

Objavljeno 02. oktober 2013 16.10 | Posodobljeno 02. oktober 2013 16.12 | Piše: M. F.

Oves, ingver, stročnice in jabolka blažijo zgago, učinek kave in gaziranih pijač pa je ravno nasproten.

Jabolko med drugim blaži tudi pekočo zgago.

Če imate po vsakem obroku težave z zgago, si pomagajte s primerno prehrano. Kaj torej jesti?

Oves

Oves vsebuje številne minerale, zdrave maščobne kisline, vlaknine in sestavljene ogljikove hidrate. Zaradi teh se počasi prebavlja in je dober vir energije, blagodejno pa vpliva na celotni prebavni sistem ter preprečuje vračanje želodčne kisline v požiralnik.

Ingver

Še ena rastlina, ki je izjemno učinkovita pri želodčnih težavah. Zlasti dobro odpravlja pekočo zgago. Lahko ga jeste samostojno ali kot dodatek prehrani: juham, prilogam, solatam in celo napitkom.

Stročnice

Gre za hranljive darove narave z optimalno kombinacijo ogljikovih hidratov in vlaknin. Številne raziskave so pokazale, da fižol zmanjša verjetnost raka na debelem črevesju in drugih oblik malignih obolenj, prav tako pa blaži zgago.

Jabolka

Vsebujejo niz antioksidativnih snovi, ki telesne celice ščitijo pred prostimi radikali in telesu pomagajo k normalnemu delovanju. Od nekdaj je znano tudi, da pozitivno vplivajo na prebavo in s tem preprečujejo nastanek zgage.

Še nekaj nasvetov

  • Jejte pogosteje in manj. Bolj je obrok nemasten, krajši čas se zadržuje v želodcu in manjši je pritisk na mišice, ki povezujejo želodec in požiralnik.
  • Povečana telesna masa nedvomno pripomore k pekoči zgagi. Pri večini, ki izgubi odvečne kilograme, se težave z zgago umirijo.
  • Cigarete, kava, alkohol, mastna hrana, napitki s kofeinom, pa tudi vse gazirane pijače spodbujajo zgago. Za boljšo prebavo in s tem počutje se jim torej raje odpovejte.
Deli s prijatelji