Končni izdelek, ki ga boste postavili na mizo bo bolj zdrav, če boste izvirni recept zanj malce prilagodili. Odkrivamo vam nekaj zvijač, zaradi katerih bo vsaka vaša jed bolj zdrava, vendar nič manj okusna.
Oves namesto zgoščevalcev
Da bi zgostili omako ali kremno juho, namesto moke oziroma drugih zgoščevalcev dodajte zmlete ovsene kosmiče. Običajne, ki jih uživate za zajtrk, lahko zmeljete kar v mlinčku za kavo.
Agrumi namesto soli
Če boste jedi namesto soli dodali sok limone, bo prav tako okusna, ne bo pa vsebovala natrija. Naj vam to postane navada in k mesu, ribam, rižu in zelenjavi vedno postrezite na rezine narezano limono, solnico pa umaknite z mize.
Avokadov pire namesto masla
Zmečkajte avokado in iz njega izdelajte pire. Tako boste dobili dobro in zdravo omako ali namaz za sendviče.
Polnozrnata namesto bele moke
Polnozrnata moka je veliko bolj zdrava od običajne bele, okus pa je komaj kaj drugačen. Za pripravo sladkih ali slanih pekovskih dobrot torej vedno izberite polnozrnato.
V restavracijah
Obroki v restavracijah običajno vsebujejo dnevno priporočeno količino kalorij, zato naslednjič upoštevajte sledeče:
Namesto kruha grizljajte kaj hrustljavega
Izogibajte se kruhu v restavracijah. Medtem ko čakate na naročilo, grizljajte hrustljave prigrizke (bruskete), popečene rezine kruha, po robovih natrte s česnom, odišavljene s svežo baziliko in pokapljane z oljčnim oljem. Ker so manjše, boste lažje pazili na to, koliko kalorij boste z njimi zaužili.
Več zelenjave in manj glavne jedi
Namesto da ob prilogi in glavni jedi dobite le malo zelenjave prosite, naj ta prevladuje in tako bo glavne jedi manj. Zelenjava pa, kot veste, nikoli ni slaba izbira.