TRDNO

Čokolada, sardele in ohrovt za močne kosti

Objavljeno 19. april 2016 21.00 | Posodobljeno 19. april 2016 21.00 | Piše: M. F.

Za zdravje kosti so poleg kalcija pomembni tudi magnezij iz kakava, silicij iz kopriv ter vitamin D.

Tudi čokolada je zdrava za kosti.

Pri večini se po 30. letu začne zmanjševati gostota kostne mase, pri ženskah je ta proces v prvih 10 letih po začetku menopavze še pospešen. Na srečo pa ga je mogoče upočasniti ali ga s primernim vnosom mineralov celo ustaviti.

Kaj potrebujejo naše kosti

Za gradnjo kosti sta najpomembnejša kalcij in fosfor. Najboljši izvor kalcija je listnata zelenjava, predvsem listnati ohrovt, mlečni izdelki in sardele. Hrano pa je treba tudi dobro prežvečiti, saj to spodbuja nastajanje sline, kar pripomore k boljši razgradnji živil in s tem k boljšemu izkoristku hranljivih snovi. Prav tako se je treba odpovedati jedem, ki iz kosti črpajo kalcij, denimo kavi in zlasti gaziranim pijačam.

Pravo razmerje

Za dober izkoristek kalcija je pomembno pravo ravnotežje med njim in fosforjem. Tega vsebujejo nekatere dietne gazirane pijače, in če ga je v telesu preveč, se kalcij slabo absorbira in ostaja v črevesju. Fosfor je sicer v mnogih jedeh in ga praviloma v telesu ne primanjkuje. Priporočen dnevni vnos znaša 700 miligramov, odrasli pa ga v povprečju na dan zaužijejo med 1017 in 1422 miligrami, kar znatno presega priporočila. Hkrati je vnos kalcija praviloma premajhen, to pa povzroča pospešeno izgubo kostne mase.

Še drugi elementi

Za zdravje kosti je pomemben tudi magnezij. Najboljši vir sta surov organski kakav in kakovostna črna čokolada. Za zdravje kosti je ključen še silicij. Tega je veliko v kumarah, paprikah, paradižnikih in koprivah.

Kaj torej jesti za zdrave kosti

Sardele: Te so zdrave ne zgolj zaradi maščob omega 3, ampak tudi zaradi veliko kalcija. Pri sardelah pojejte tudi kosti, vsak dan pa še vsaj en mlečni obrok, po možnosti mleko iz ekološke vzgoje.

Himalajsko sol: Vsebuje mnogo elementov, ki so sicer v našem telesu. Primerno jo je zato uporabljati namesto običajne soli, a tudi z njo ne pretiravati.

Krompir in banane: Kalij in vitamin K v telesu nevtralizirata kisline, ki ovirajo absorpcijo kalcija. Dobri viri kalija so krompir z olupkom, sladki krompir in banane. Vitamin K je v kislem zelju, jogurtu, maslu in ohrovtu.

Pomemben za zdravje kosti je tudi vitamin D, zato se vsak dan, če je le mogoče, vsaj za 15 minut podajte na sonce. 

Ob vsem tem ne pozabite na gibanje, ki bo ohranjalo čvrstost mišic. Le močne kostem nudijo pravo oporo in jih ščitijo pred zlomi.

Deli s prijatelji