SLADKO ZDRAVILO

Čokolada odpravlja kašelj

Objavljeno 14. december 2012 08.00 | Posodobljeno 14. december 2012 08.00 | Piše: M. F.

Sestavine kakava ovirajo delovanje senzoričnega živčevja, ki spodbuja refleks kašlja, najučinkovitejša pa je črna čokolada.

Vsem, ki jih muči kronični kašelj, je lahko v pomoč čokolada.

Teobromin je alkaloid, ena od sestavin kakava, ki učinkovito zmanjšuje simptome kroničnega kašlja, je pokazala britanska raziskava klinike Hull, v kateri je sodelovalo 300 zaradi te bolezni hospitaliziranih posameznikov.

Občutno izboljšanje s pomočjo sladice

Bolniki so v obdobju dveh tednov dvakrat dnevno prejemali 1000-miligramske odmerke teobromina, napadi kašlja pa so se pri njih zmanjšali kar za 60 odstotkov, piše Daily Mail. Že prejšnje raziskave britanskega združenja za zdravje srca in pljuč so pokazale, da omenjena sestavina zavira delovanje senzornih živcev, ki so odgovorni za refleks kašlja.

Res je, da večina ljudi vsaj občasno pokašljuje, pri vsakem 12. posamezniku pa je kašelj tako izrazit in pogost, da ovira vsakodnevne dejavnosti. Znanstveniki svetujejo vsem, ki jih muči kronični kašelj, naj vsak dan pojedo rebro ali dve čokolade, da bodo ublažili simptome.

Najboljša je črna

V 30 gramih nesladkane črne čokolade je približno 450 mg teobromina, v enaki količini temne sladke pa 150 mg. Najmanj ga je seveda v mlečni, le 60 mg. »Najboljši izbor je črna čokolada, ki tudi najmanj redi,« je povedal vodja raziskave profesor Alyn Morice.

Deli s prijatelji