Če imate radi cimet, ga uporabljajte. Ne samo pozimi, kot je sicer navada, saj rjava skorjica ali prah velja predvsem za zimsko začimbo. Številne znanstvene raziskave dokazujejo, da je cimet izjemno zdrav za naš organizem. Preden z njim bogato oplemenitite jedi, se prepričajte, da niste nanj alergični. Za vse, ki niso preobčutljivi, pa velja: telesu prinese le dobro.
- Že pol žličke cimeta na dan zniža raven slabega holesterola LDL.
- Nekatere raziskave dokazujejo, da lahko cimet uravnava sladkor v krvi in je zato priporočljiv za vse, ki jih pesti diabetes tipa 2.
- V raziskavi, izvedeni na ameriški univerzi Marylandu, so dokazali, da cimet lahko zavira širjenje rakavih celic pri levkemiji.
- Z znanstvenimi raziskavami je bilo dokazano tudi, da cimet prepreči okužbe, ki jih izzovejo različne spore plesni.
- Cimet preprečuje zgoščevanje krvi.
- V raziskavi, ki so jo izvedli na univerzi v Köbenhavnu, so imeli pacienti, ki so zaužili polovico žličke cimeta v prahu v kombinaciji z žličko medu vsako jutro pred zajtrkom, že po sedmih dneh manj bolečin, ki jih povzroča artritis. Po mesecu dni so bolečine skoraj popolnoma izginile.
- Cimet, dodan hrani, je naraven konzervans.
- Ena od raziskav je dokazala, da že vonj cimeta lahko spodbuja kognitivne sposobnosti in spomin.
- Raziskovalci na univerzi v Kansasu so odkrili, da je cimet učinkovit v boju proti bakteriji E. coli v nepasteriziranih sokovih.
- Cimet je odličen vir mangana, vlaken, železa in tudi kalcija.
Povsem na kratko: pozimi ali poleti, cimet je zdrav!