BELI STROKI

Česen: stokrat močnejši od sintetičnega antibiotika

Objavljeno 21. maj 2015 09.00 | Posodobljeno 21. maj 2015 09.00 | Piše: M. F.

Ob vrsti pozitivnih učinkov česna na zdravje dokazano najučinkoviteje zdravi tudi zastrupitve s hrano.

Če vas skrbi zadah, ki ga pušča, skupaj s česnom zaužijte nekaj čajnih žličk svežega peteršilja.

Raziskava univerze v Washingtonu je potrdila, da obstaja živilo, ki veliko učinkoviteje od običajnih antibiotikov zdravi zastrupitve s hrano. To močno darilo narave je že od nekdaj znano po svojih koristnih vplivih na zdravje, seznam teh pa je vse daljši in daljši. Gre za česen. Njegova ključna sestavina je dialil sulfid, prav ta snov pa je v boju z zastrupitvami s hrano kar stokrat močnejša, kot so za zdravljenje teh tegob najpogosteje uporabljeni antibiotiki, je bilo dokazano omenjeni raziskavi.

Kako deluje

Dialil sulfid zavira razmnoževanje bakterije kampilobakter, ki sicer velja za najpogostejšega krivca za zastrupitve s hrano, slabi njene membrane, zato je bakterija dovzetnejša za vplive zdravilnih učinkovin. Česen deluje takoj po zaužitju in nima nobenih stranskih učinkov.

Izjemna moč

Da je česen zdrav, je že dolgo znano. V telesu povečuje skupno količino antioksidantov, ki so ključni za naše zdravje. Že mnoga leta se uporablja za zdravljenje številnih zdravstvenih težav: bolečin v želodcu, težav s kožo, skupaj z ingverjem spodbuja delovanje prebavil, varuje zdravje srca in ožilja ter učinkuje tudi proti staranju. Prav zato bi ga morali pogosteje uvrščati v svojo prehrano.

Kaj pa zadah?

Če pa vas skrbi zadah, ki ga pušča, skupaj z njim zaužijte še nekaj čajnih žličk svežega peteršilja. Ta ne bo odpravil le zadaha po česnu, ampak bo okrepil tudi vaš živčni in imunski sistem.

Deli s prijatelji