NE PREHITRO

Česen naj malce počaka

Objavljeno 09. april 2014 11.00 | Posodobljeno 09. april 2014 11.00 | Piše: M. F.

Koristne učinkovine v česnu se bodo ohranile, če ga visokim temperaturam ne boste izpostavljali takoj, ko ga boste nasekljali.

Takole pripravljen naj pred kuhanjem počaka 10 minut.

Česen je ena od priljubljenih sestavin številnih jedi. Povsem razumljivo, saj ni le okusen, ampak tudi zelo zdrav. Vendar pa bo v toplih jedeh imel pravi učinek le, če jim ga boste pravilno dodali. Visoka temperatura uničuje njegove zdravilne učinkovine, a jih lahko ohranite, in sicer tako, da ga sesekljate, počakate nekaj minut in ga šele nato umešate v omake, juhe ali priloge.

Zakladnica zdravja

Žveplove snovi v belih strokih so najzaslužnejše za njihov upravičeni sloves. Med drugim ščitijo pred srčno kapjo in rakom. Nekatere raziskave so tudi pokazale, da delujejo protivnetno in da lahko znižajo količino slabega holesterola v krvi. Ena od ključnih komponent žveplovih spojin v česnu je encim alinaza. Ta se začne sproščati takoj, ko ga nasekljate, toplota pa njegove učinke močno zmanjša.

Pravilna uporaba za maksimalne učinke

Ameriške raziskava iz leta 2001 je pokazala, da minutno segrevanje česna v mikrovalovki ali 45-minutno v običajni pečici izniči večino njegovih zdravilnih učinkov. Če pa pred termično obdelavo 10 minut počaka na zraku, se snovi ohranijo.

Prav zato strokovnjaki svetujejo, da ga ne izpostavljate visokim temperaturam takoj, ko ga narežete. Preden ga dodate jedem, naj malce odstoji. Le tako bo obdržal vse svoje sestavine in bo kljub termični obdelavi ostal koristen.

Deli s prijatelji