TOPLO BO

Česen in meso namesto gretja

Objavljeno 17. januar 2015 08.00 | Posodobljeno 17. januar 2015 08.00 | Piše: M. F.

Zimski jedilnik oplemenitite s česnom, z ingverjem, mesom ter medom in potrebovali boste kakšno jopico manj.

Česen krepi imunski sistem ter hkrati segreva telo.

Čas toplih peči in debelih oblačil še zdaleč ni za nami. Prav zato vas bo morda razveselila novica, da se je mogoče pogreti tudi s hrano. Oglejte si pet živil, ki jih morate pozimi vključiti na svoj jedilnik. Z njimi vam bo namreč topleje.

Česen

Svojevrstni okus mu dajejo žveplove spojine, ki jih vsebuje. Med njimi je alicin, ki ne deluje samo protibakterijsko in je učinkovit antioksidant, ampak tudi segreva telo. Česen je pozimi dobrodošlo živilo tudi zato, ker krepi imunski sistem in varuje pred gripo.

Ingver

Vsebuje veliko termogenetskih snovi, ki v telesu ustvarjajo toploto. Prav zato ga pozimi dodajajte napitkom in hrani. Z njim boste ublažili bolečine v grlu, prehlad in kašelj, blagodejno pa vpliva tudi na zimske tegobe dihalnega sistema.

Meso

Vsebuje železo, mineral, ki spodbuja nastajanje toplote in hkrati nastajanje hormonov ščitnice, ki so zadolženi za uravnavanje telesne temperature.

Med

Med v trenutku spodbudi telo k proizvodnji toplote. Lahko uživate samega, na kruhu ali ga dodate čaju. Ne samo da vam bo zaradi njega topleje, je tudi odlično zdravilo za zimske tegobe. Najbolje ga je uživati preventivno.

Limona

Limona je popolno zimsko živilo, saj premaguje občutke hladu. Poleg tega je bogata z vitaminom C, ta pa je ključen za močan imunski sistem. Le tak se lahko bori proti prehladu, gripi in drugim pogostim zimskim okužbam.

Deli s prijatelji