Dialil sulfid je glavna sestavina česna, ki mu med drugim daje značilen vonj. A vonj ni edini učinek te spojine, pač pa dilalil sulfid ščiti organizem tudi pred zastrupitvami s hrano. Celo bolj učinkovito kot nekateri antibiotiki, je odkrila raziskava inštituta v Washingtonu. V želodcu namreč ustvari zaščitni sloj, ki ga bakterije le stežka uničijo. In ne samo, da je močnejši od antibiotikov, česen deluje takoj, je potrdila raziskava.
Previdni naj bodo tisti, ki imajo težave z želodcem
Kampilobakterija je ena najpogostejših bakterij, ki povzroča zastrupitev s hrano. Simptomi okužbe so bruhanje, krči v želodcu in visoka temperatura. »Okužba s to bakterijo se največkrat pojavi ob uživanju slabo termično obdelanih mesnih jedi ali hrane, pripravljene na umazanih površinah. Izsledki naše raziskave pa so pokazali, da spojine iz česna lahko občutno zavrejo širjenje bakterije, ki povzroča zastrupitev,« je pojasnil vodja raziskave dr. Michael Kunkel.
Kljub temu z uživanjem česna ne gre pretiravati. Predvsem osebe, ki imajo občutljiv želodec, naj se pred tem posvetujejo z zdravnikom.