NA ZDRAVJE

Česa smutiju ne smete dodati

Objavljeno 15. september 2015 09.00 | Posodobljeno 15. september 2015 09.00 | Piše: M. F.

Pri pripravi kremnega napitka se izogibajte sadnim sokovom, sadnim jogurtom in seveda sladkorju.

Beljakovinski prah, med, agavin sirup, sadni jogurt, sadje itd. V želji, da bi smuti vseboval kar največ zdravih sestavin, morda malce pretiravate in napitek zato sploh nima takšnega učinka, kot bi si želeli. Da bi se temu izognili, poglejte, česa smutiju ne smete dodajati.

Sadni jogurt brez maščobe

Bogat je z beljakovinami, kremast in odličnega okusa ter se zdi kot nalašč za dodatek napitku, ki si ga privoščite za zajtrk ali malico. A pomislite še enkrat: čeprav so brez maščobe, sadni jogurti vsebujejo veliko sladkorja. Raje dodajte pol decilitra polnomastnega navadnega jogurta. Kalcij, beljakovine in vitamin D ter druge snovi iz njega so zdrave, maščobe pa telo potrebuje za energijo.

Sadni sokovi

Kadar se vam zdi, da smuti v sesekljalniku ni dovolj tekoč, vanj zlijete še malce sadnega soka. Tudi to ni najboljša ideja. Sadni sokovi iz trgovin so namreč velikokrat polni sladkorja, konzervansov, manjka pa jim vlaknin, vitaminov in mineralov. Če smutiju dodajate sok, naj bo ta iz sveže iztisnjene pomaranče, še boljši pa je ohlajen zeleni čaj. Ta je bogat z antioksidanti in je brez sladkorja, pomaga pa tudi presnovi in spodbuja hujšanje.

Sladoled ali sorbet

Smutiji, ki vsebujejo sladoled, sorbet ali zamrznjen jogurt, niso zdravi. Najbrž ni treba posebej poudarjati, da sladoled vsebuje veliko maščob in sladkorja ter znatno poveča kalorično vrednost napitka. Če želite bolj kremast napotek, mu dodajte skodelico grškega jogurta in nekaj zamrznjenega sadja.

Sladila

Ker si želite kar najbolj zdrav napitek, mu ne boste dodali sladkorja. A tudi umetna sladila niso priporočljiva. Previdno tudi z naravnimi nadomestki. Žlica medu zagotovi smutiju 17 gramov sladkorja, medtem ko enaka količina agavinega sirupa 7 gramov. Dejstvo pa je, da tudi teh ne potrebujete. Najboljše sladilo za smutije je sadje ali mandljevo mleko brez dodanega sladkorja.

Vloženo sadje

Morda se vam zdi bližnjica do okusnega napitka, a vendar je povsem napačna izbira. V konzerviranem sadju je veliko sladkorja, poleg tega pa tudi konzervansov, ki v telesu ne naredijo nobene koristi, ampak veliko škode. Vedno uporabljajte sveže oziroma zamrznjeno sadje.

Preveč maščob

Avokado in lešnikovo maslo res sodita med vire zdravih maščob, a le če ju uživate v zmernih količinah. Torej napitku dodajte eno ali drugo vrsto maščobe. Nutricionisti predlagajo petino avokada za en kozarec (trije decilitri) napitka ali žličko lešnikovega oziroma kikirikijevega masla. Gre za bogate vire riboflavina (vitamin B2), magnezija in vitamina E, več dodane maščobe ni treba.

Deli s prijatelji