Prebava običajno ni posebno zanimiva tema. O njej se največkrat pogovarjajo le tisti, ki imajo z njo težave ali strokovnjaki, ki jo proučujejo. Najnovejša odkritja pa dokazujejo, da obstaja o prebavi nekaj zanimivih dejstev, ki jih najbrž ne poznate. Oglejte si jih. Nedvomno jih boste v naslednjem klepetu širili naprej.
Nos ima pomembno vlogo
Jezik ni edino čutilo za okus. Pomembno vlogo pri zaznavanju tega ima tudi nos. Možgani namreč obdelujejo tudi tiste podatke, ki jih o hrani pridobijo s čutilom za voh. Največji dokaz so preizkuševalci vin. Še vedno ne verjamete? Zadržite hrano v ustih kar najdlje in nato izdihnite zrak skozi nos. Tako bodo vsi okusi prešli skozi njega in opazili boste, da jih lahko zaznate tudi z vohom.
Tudi ušesa jedo
Seveda ne dobesedno. Prav tako z ušesi ni mogoče zaznati okusov. Ima pa sluh kljub temu pomembno vlogo pri oblikovanju celotnega vtisa o hrani. Potrebujete dokaz? Najbrž se boste strinjali, da vedno, ko vidite lepo zapečeno skorjico, pomislite na hrustanje in na prijetne občutke, ki vas navdajajo, medtem ko jo drobite z zobmi. Možgani si zapomnijo lepe izkušnje in trenutke, ko ste uživali, zato zapečeno hrano vedno povežejo z določenimi zvoki, te pa s prijetnimi občutki. Prav to je eden od dokazov, da imajo tudi ušesa pomembno vlogo pri oblikovanju vtisa o hrani.
Vetrovi niso tako strašni
Najbrž tudi sami menite, da so vetrovi zgolj nadloga in težava. In pri tem se motite. Najnovejše raziskave namreč dokazujejo, da vetrovi, če seveda niso pretirani, še zdaleč niso slaba stvar. Nastajanje teh namreč nakazuje, da prebavila opravljajo svoje delo in je ni treba spodbujati z različnimi pomagali. Seveda jim velja nameniti posebno pozornost, kadar se ti v veliki meri pojavljajo po vsakem obroku. Tedaj so lahko znak resnih težav ali celo alergije na določeno hrano.