ZMOTE O HRANI

Celo sadje 
namesto sokov

Objavljeno 09. april 2015 21.00 | Posodobljeno 09. april 2015 21.00 | Piše: Alenka Sluga

Katere so velike, dolgotrajne zmote o hrani, ki jim še danes verjamemo?

Ali je belo meso bolj zdravo kot rdeče? Ali lahko tablete nadomestijo sveže sadje?

Smuti je boljši kot sadje

Ni vse, kar je zasidrano v ljudskem izročilu, pravilno. Znanstveno dokazanih zmot o hrani je ogromno. Denimo, tako modni smuti je stisnjen sadni ali zelenjavni sok, o katerem nekateri strokovnjaki pravijo, da ga mnogo ljudi lažje prebavlja, ker v njem ni balastnih snovi, na katere bi lahko črevesje alergično reagiralo. Za te ljudi so smutiji prava izbira. Zdravi pa naj jedo celo sadje, ker je bolj zdravo.

Rjavi sladkor je boljši kot beli

Tako rekoč ni razlike med njima. Oba povzročata karies, seveda škodita postavi in zdravju, če je zaužitega sladkorja preveč. Rjavi sladkor dobiva barvo z daljšim praženjem oziroma krajšim čiščenjem, in ne zaradi mineralov ali drugih zdravih snovi v njem. Rjavi se hitreje pokvari, ker vsebuje več hrane za klice.

Sladoled je prava kalorična bomba

Samo če bi pojedli ogromno porcijo. Voda in sadni sladoled imata na 100 g od 80 do 120 kilokalorij, mleko in čokolada pa na porcijo povprečno 250. Torej: če imate radi ledeno sladico, se vam ji ni treba odpovedati.

imageTekoča hrana 
bolj nasiti kot čvrsta

Tople juhe, čaji ali sokovi nas ne bodo nasitili. Nasiti samo hrana, ki jo moramo gristi in mešati s slino. Kompaktna hrana daje občutek sitosti in če pravilno izberemo, ima tudi malo kalorij. Sokovi povrhu vsega vsebujejo sladkor, a nič balastnih snovi.

Pozni obroki 
so nevarni za postavo

Kalorija je kalorija, ne glede na to, ali jo pojemo zjutraj ali zvečer. Nevarnost je samo v količini in navadi. Pozni jedci si navadno vzamejo zvečer več časa za obrok kot zjutraj, več pojedo, potem pa še prigrizek ob televiziji. »Saj nisem še nič jedla,« rečemo. Raziskava univerze v Chicagu je dokazala, da je enaka količina enako nevarna ali nenevarna, pa če jo pojemo zjutraj ali zvečer.

Globoko zamrznjeno ali sveže

Če zelenjavo naberejo na polju in jo takoj zamrznejo, tako da je veriga obdelav nepretrgana, ima zamrznjena lahko več vitaminov in mineralov kot zelenjava, ki čaka na prevoz in se potem nekaj ur pari na stojnici ali v trgovini. Z dolgim prevozom, izpostavljanjem soncu in dežju, po možnosti še nekaj dni čakanja na policah, izgubi veliko hranljivih snovi. Seveda pa je sveža zelenjava, če jo še isti dan naberemo in jemo, bolj zdrava od zamrznjene.

Je čokolada kriva za odvečne kilograme?

Ljudje, ki jedo čokolado, so dostikrat vitkejši od vzdržnih asketov. Čokolada ima kalorije, vendar je košček omili hudo lakoto. Treba pa je biti previden: košček čokolade (40 gramov) ima 250 kilokalorij. Črna je boljša, bolj zdrava, ker kakav v njej varuje srce, dviguje razpoloženje in ščiti celice.

Himalajska ali domača sol

Obe sta enaki, sestavljeni iz 97 odstotkov natrijevega klorida, vendar rdeče obarvana stane dosti, dosti več kot bela. Obe pa sta v velikih količinah škodljivi (3 do 6 g na dan).

Sveži paradižnik ali kečap?

Kečap vsebuje več dragocenega likopena kot sveži sadež. V hitro predelanem paradižniku (kečapu) ostanejo ohranjeni vitamin C in mineralne snovi. Likopen krepi imunski sistem, uničuje proste radikale in varuje pred možgansko kapjo.

Kava ni dobra za srce?

Raziskovalci nizozemske univerze že 13 let opazujejo 37.000 ljudi, ki so se javili za sodelovanje v raziskavi, kako dobra ali škodljiva je prava kava. Ugotovili so, da je tveganje s kavo minimalno – vendar samo do štiri skodelice na dan. Kava izboljšuje ožilje in ima antioksidante. 

Deli s prijatelji