Prehrana, značilna za prebivalce severne Evrope, ima koristen učinek na uravnavanje krvnega tlaka (kar je pogosta težava sodobnih ljudi in vzrok za številne srčne bolezni), trdijo znanstveniki z univerz København in vzhodna Finska. Ta prehrana je bogata z jagodičevjem, velikimi količinami rib, oljem oljne repice, polnozrnatimi žiti, sezonskim sadjem in svežimi začimbami, vsebuje pa tudi manjše količine drugega mesa, piše Daily Mail.
Različni jedilniki
Med raziskavo je 24 tednov polovica sodelujočih uživala nordijsko hrano brez omejevanja kalorij, druga polovica pa običajno hrano, kakršna je pogosto na mizi pri prebivalcih zahodne Evrope, torej z več testenin, drugih enostavnih ogljikovih hidratov in mesa. Strokovnjaki so jih tehtali, jim merili krvni tlak ter analizirali njihovo maščobno tkivo pred in med raziskavo ter po njej.
Različni učinki
Na podlagi meritev so odkrili, da nordijski način prehrane učinkovito deluje na krvni tlak, zmanjšuje verjetnost krvnih strdkov, raznih vnetij in diabetesa tipa dve, vpliva pa celo na gene. Čeprav genskega zapisa res ne more spreminjati in s tem ne popolnoma izničiti genske dovzetnosti za nekatere bolezni, lahko vpliva preventivno, so ugotovili strokovnjaki, ki vsem svetujejo, naj za zdravje svojega srca jedo tako, kot so nekoč jedli Vikingi in danes jedo njihovi potomci.