DIŠEČA NARAVA

Čas je za bezeg

Objavljeno 02. julij 2016 20.00 | Posodobljeno 02. julij 2016 20.00 | Piše: M. F.

Domačo lekarno oplemenitite s čajem iz belih cvetov.

Izkoristite dišeče in zdravilne cvetove.

V polnem razcvetu je zadišal bezeg, ki velja za najstarejšo zdravilno rastlino v Evropi. Ta grm je uporaben v celoti: od listov do cveta, ploda, lubja in korenine. Deluje protivirusno, preprečuje vnetja, čisti kri in ledvice, čisti kožo, bogat je z vitaminom C, železom in kalijem.

Nabirajte cvetove

V času, ko cveti, nabiramo cvetne kobule. Če iz njih ne boste pripravili bezgovega sirupa, cvetove, nabrane v suhem in sončnem vremenu, v tankih plasteh posušite na zračnem, toplem, nesončnem mestu in pazite, da ne počrnijo.

Ko se posušijo, jih shranite v platnene ali papirnate (nikakor ne v plastične vrečke) in iz njih pripravite čaj. V dva in pol decilitra vrele vode dodajte žličko posušenih cvetov in počakajte 10 minut. Nato precedite in čaj dvakrat na dan pijte kot topel napitek.

Zelo zdrav

Čaj je priporočljiv za zdravljenje virusnih okužb, prehlada, gripe in vnetja grla. Ker spodbuja znojenje, čisti organizem. Med drugim pomaga pri senenem nahodu, niža vročino, čisti kri. Hkrati blaži napetost ter bolečine v mišicah in kot močan diuretik pomaga pri odvajanju odvečne tekočine iz telesa. Koristen je tudi pri zdravljenju bronhitisa, blaži simptome astme in je priporočljiv za sladkorne bolnike, saj pripomore k uravnavanju ravni sladkorja v krvi, obenem pa skrbi za zdravo delovanje ledvic.

Več kot dovolj razlogov je torej, da si tedaj, ko bezeg cveti, pripravite zaloge domačega čaja.
 

Deli s prijatelji