Pitje kave lahko zmanjša tveganje za pojav diabetesa tipa 2, pravijo kitajski znanstveniki z univerze Huazhong. Njihova raziskava je namreč pokazala, da ta pijača vsebuje tri ključne snovi, ki lahko zavirajo nastajanje škodljivih proteinov.
Sladkorna bolezen tipa 2 se pojavi, kadar telo ne proizvaja dovolj inzulina, kava pa preprečuje propadanje celic, ki sestavljajo ta hormon. Prav zato upajo, da bodo nekatere sestavine iz črnega napitka lahko pomagale pri razvoju novih načinov zdravljenja omenjene bolezni.
Brez negativnih učinkov
»Koristne sestavine so tudi v brezkofeinski kavi in ta ima v preprečevanju diabetesa prav tolikšen učinek kot tista s kofeinom, njeno uživanje pa ne prinaša toliko negativnih posledic kot pitje običajne kave« je povedal vodja raziskave Kun Huang.
Vedno več obolelih
Znanstveniki načrtujejo še nove raziskave, ki bi dokončno potrdile koristne učinke kave na preprečevanje in zdravljenje te bolezni. Število obolelih namreč nezadržno narašča. Po podatkih Mednarodne zveze za diabetes (IDF) v svetu z njo živi skoraj 250 milijonov ljudi, za njegovimi posledicami pa jih vsako leto umre okoli štiri milijone. Po ocenah je v Sloveniji vsaj 120 tisoč bolnikov s sladkorno boleznijo. Velika večina, približno 90 odstotkov, jih ima sladkorno bolezen tipa 2.