POMLAJENI

Brez škroba in sladkorja za mladost

Objavljeno 04. marec 2013 08.00 | Posodobljeno 04. marec 2013 08.00 | Piše: M. F.

Živila z visokim glikemičnim indeksom v telesu sprožajo proces, ki spodbuja nastajanje gub.

Za kožo brez gub se odpovejte sladkorju.

Prehrana sodobnega človeka, bogata z rafiniranim sladkorjem in glukozo, je slaba za vse starostne skupine. Če pa ste že prešli 30. leto, bi se resnično morali odločiti za bistveno zmanjšanje vnosa sladkorja v organizem. »S sladkorjem in škrobom bogata hrana, ki ima visok glikemični indeks, je tako kot za vse druge organe tudi za kožo izjemno škodljiva,« opozarja dermatolog Nicholas Perricone iz New Yorka.

Oslabljena moč molekul

Med procesom, ki ga takšna živila sprožijo v telesu in se imenuje glikacija, se molekule sladkorja vežejo na proteine iz kože. Tako oslabijo njihovo strukturo, sicer elastične molekule izgubijo svojo funkcionalnost. Zaradi te reakcije nastanejo prosti radikali, imenovani AGE (advanced glycation endproducts), ti pa povzročijo razpadanje kolagena in elastina, kar se izrazi v gubah.

Najškodljivejši je rafiniran sladkor

Pri tem velja opozorilo, da glikacijo izzovejo vsi sladkorji, torej tudi sadni, saj se med prebavo spremeni v glukozo. Res pa je, da sta industrijski sladkor in bela moka največja krivca za ta pojav, saj se ob njunem zaužitju količina sladkorja v krvi hitro dvigne in prav tako hitro tudi pade.

Prava hrana za manj gub

Dr. Perricone zato priporoča uživanje manj sladkorja, v prehrano pa vključite več proteinov, denimo ribe. Uživajte sadje in zelenjavo nizkega glikemičnega indeksa, tisto z visokim redkeje. Zdrave maščobe, lupinasti plodovi, semena in z antioksidanti bogati napitki, kot je zeleni čaj, pa so vaši največji zavezniki pri ohranjanju mladostnega videza.
 

Deli s prijatelji