ZDRAVJE S KROŽNIKA

Borci proti raku na debelem črevesu

Objavljeno 07. april 2015 11.00 | Posodobljeno 07. april 2015 11.00 | Piše: M. F.

Omega tri maščobne kisline v črevesju zavirajo vnetne procese, ki so povezani z razvojem tumorjev.

V paradižniku prisoten likopen je močen zaveznik v bitki z rakom debelega črevesa.

Sodoben način življenja in slaba prehrana povečujeta tveganje za raka na debelem črevesu. Možnosti, da bi zanj zboleli vegetarijanci, so 20 odstotkov manjše kot pri tistih, ki jedo tudi meso. Pri vegetarijancih, ki uživajo ribo, pa je tveganje manjše kar za 43 odstotkov, je pokazala raziskava, v kateri je sodelovalo 77.000 posameznikov. Ne namigujemo, da bi se morali odreči mesu, poglejte pa, kaj v zaščito pred rakom debelega črevesa vključiti v svojo prehrano.

Ribe

Z omega tri maščobnimi kislinami bogate ribe severnih morji zmanjšujejo vnetne procese v črevesju, ki so sicer povezani z razvojem tumorjev. Ribo je zato priporočljivo jesti dva- do trikrat na teden, svetujejo strokovnjaki.

Ovseni kosmiči

Oves je bogat z vlakninami, ki pomagajo hrani, da lažje potuje skozi prebavila in se tako ne zadržuje predolgo v njih. Dlje kot se toksini zaužiti s hrano zadržujejo v prebavilih, večje je tveganje, da bi poškodovali DNK, kar lahko izzove raka, trdijo onkologi.

Olivno olje

Njegove dobrobiti so že dolgo znane, blagodejno pa vpliva tudi na prebavni sistem. Olivno olje je tako kot ribe bogato z omega tri maščobnimi kislinami, ki zmanjšujejo vnetne procese ter s tem samo tveganje za raka na debelem črevesu.

Fižol

Živilo, ki vsebuje vitamine B-kompleksa. Ti »popravljajo« poškodovan DNK v prebavilih. Poleg tega je bogat z vlakninami in pomaga pri dobri prebavi.

Kurkuma

Rumena začimba stimulira nastajanje žolča in izboljšuje prebavo ter blaži napihnjenost. Kurkuma prav tako preprečuje razvoj novih celic tumorja in uničuje že obstoječe. Njene aktivne sestavine varujejo telo pred oblikami raka, ki jih izzove sevanje, varujejo pa tudi pred rakom debelega črevesa.

Kuhani paradižniki

Likopen, antioksidant, ki paradižniku zagotavlja rdečo barvo, je močan zaveznik v bitki z vsemi oblikami rakavih obolenj, tudi rakom debelega črevesa. Najlažje ga telo absorbira iz kuhanega paradižnika.

Sadje in zelenjava

Oboje je bogato z vlakninami, vitamini in minerali ter zavira vnetne procese, spodbuja prebavo in varuje pred rakom na debelem črevesu. Na jedilnik naj bi dnevno uvrstili vsaj šest zalogajev sadja in zelenjave.

Deli s prijatelji