Kako dolgo bomo živeli, je precej odvisno od genetike in našega življenjskega stila. Na prvo ne moremo vplivati, na drugega pa seveda lahko, zato je najboljša naložba v prihodnost zdrav slog življenja: gibanje, izogibanje nezdravim navadam, stresu ter uživanje polnovredne, sezonske in naravno pridelane hrane. Pri tem lahko posegamo tudi po živilih, ki jih strokovnjaki po pisanju Successa uvrščajo na seznam najbolj blagodejnih za zdravje, saj so polna hranljivih snovi, vitaminov in mineralov, povrhu pa lahko dostopna.
Ribe so bogate s proteini, zaradi maščobnih kislin omega 3 so odlične za razvoj in delovanje možganov, pomagajo zniževati raven trigliceridov in nižati krvni tlak. V sardinah je denimo štirikrat več vitamina B12 kot v divjem lososu in skoraj trikrat več selena kot v piščančjih prsih, z njimi pa dobimo še veliko železa in kalija – zadnjega je v njih več kot v banani.
Jogurt je zakladnica kalcija, ki je nujen za zdrave kosti, ko ga kupujete, pa bodite tudi pozorni, koliko vitamina D ima – več ko ga je, bolje je, saj ta pomaga telesu pri absorpciji mineralov. Jogurt priporočajo tudi pri težavah s prebavo, saj pomirja želodčne sokove in je poln proteinov. Če bi radi dobili še več hranljivih snovi, ga uživajte skupaj s sadjem.
Čokolada je, če verjamete ali ne, super antiage hrana. Seveda govorimo o temni čokoladi, ki je polna flavonoidov, ki pomagajo delovanju srca, krvne žile ohranjajo prehodne ter znižujejo tveganje za visok krvni tlak, diabetes tipa 2, bolezni ledvic ter demenco. Vse te koristi sicer prinaša kakavov prah, a večji užitek je brez slabe vesti pojesti nekaj temne čokolade z visokim deležem kakava, kot se siliti z grenkim prahom.
Oreški so dober vir nenasičenih maščobnih kislin ter idealen prigrizek med obroki. Orehi, mandlji in lešniki so izvrsten vir vitaminov, mineralov in drugih fitokemikalij (bioloških rastlinskih spojin, ki organizem ščitijo pred boleznimi), vključno z antioksidanti. Za še boljši rezultat si jih občasno privoščite s kozarčkom kakovostnega rdečega vina, saj se boste tako zaščitili pred srčnimi obolenji, sladkorno in pešanjem spomina, resveratrol pa bo dobro del tudi vašim celicam.
Oljčno olje je polno zdravih mononenasičnih maščobnih kislin, ki ščitijo pred srčnimi obolenji in rakom, povezujejo pa jih tudi z normalnim delovanjem možganov. Strokovnjaki dodajajo, da je treba biti z oljčnim oljem pazljiv zaradi velike kalorične vrednosti, menda sta dovolj dve jušni žlici na dan.
Jajca so bogat vir proteinov in zavirajo propadanje kosti, zaradi vitaminov B-kompleksa (B2, B5, B12) pa imamo manj možnosti za razvoj alzheimerjeve bolezni. Rumenjak je poln hranljivih snovi, ki preprečujejo degeneracijo rumene pege (makule), enega od vodilnih vzrokov slepote.
Borovnice so zakladnica antioksidantov, ki varujejo naše celice, nedavna študija bolnišnice City of Hope v Kaliforniji v ZDA je tudi pokazala, da bi se lahko borile s tumorji in prostimi radikali. Ker vsebujejo mangan, vitamina C in K, kalcij, kalij in fosfor, čistijo organizem, znižujejo raven maščobe v krvi in s tem nižajo možnost za srčna obolenja.