ODKRITJE

Betakaroten proti diabetesu

Objavljeno 04. februar 2013 08.00 | Posodobljeno 04. februar 2013 08.00 | Piše: M. F.

Strokovnjaki pravijo, da je z grizljanjem korenčka mogoče preprečiti pojav sladkorne bolezni tipa 2.

Ko ga kuhamo, vodi dodajmo le malo soli, vedno pa ščepec sladkorja.

V eni najnovejših raziskav, ki so jo izvedli na medicinski univerzi Stanford so znanstveniki dokazali, da lahko betakaroten zmanjša verjetnost pojava diabetesa tipa 2 pri ljudeh, ki imajo zanj genske predispozicije.

Ista poizvedba je sicer nakazala tudi temnejšo plat vitamina E. Gamatokoferol, glavna oblika omenjenega vitamina, naj bi po zdajšnjih domnevah povečal možnost pojava te bolezni. Ta teza menda še ne pomeni, da je vitamin E, ki ga je veliko v semenih in orehih, slab za zdravje. Med drugim je namreč dokazano, da zavira razvoj depresije. Za natančna dognanja o tem, kako vpliva na sladkorno bolezen, pa bodo potrebne še nadaljnje raziskave.

Že brez teh pa je mogoče z gotovostjo trditi, da lahko betakaroten diabetes prepreči, zato zagotovo ne bo škodilo, če na dan pojeste kakšen korenček, bučo ali sladek krompir več.

Deli s prijatelji