VPLIV HRANE

Avokado za srce, vroča čokolada za spomin

Objavljeno 07. marec 2015 08.00 | Posodobljeno 07. marec 2015 08.00 | Piše: M. F.

Ribe zmanjšujejo verjetnost artritisa, rdeča pesa je zaveznik zdravega srca, ovsena kaša pa nadzoruje količino sladkorja v krvi.

Vroča čokolada razvaja in obenem krepi spomin.

Stres zmanjšuje odpornost telesa, zato je organizem dovzetnejši za okužbe in vnetja. Narava pa je vendarle poskrbela, da je negativne posledice mogoče ublažiti. Poglejte si, katera živila zmanjšujejo verjetnost bolezni srca, artritisa ter druge posledice kronične napetosti in zakaj jih je treba kar najpogosteje jesti.

Avokado znižuje holesterol

En avokado na dan ohranja zdravje srca, je potrdila nedavna britanska raziskava. Vsebuje nenasičene maščobne kisline in znižuje količino slabega holesterola v krvi, s tem pa manjša verjetnost srčne ali možganske kapi.

Ribe varujejo pred artritisom

Redno uživanje rib preprečuje nastanek revmatoidnega artritisa, je pokazala 15-letna britanska raziskava. Pri ženskah, ki so vsak teden zaužile vsaj en obrok iz rib, je bila verjetnost te bolezni kar 52 odstotkov manjša kot pri tistih, ki rib niso uživale. Za to so zaslužne maščobne kisline omega 3, ki blažijo vnetne procese. Ribe so prav tako koristne za gradnjo mišic in preprečujejo poškodbe. Ker z leti telo te maščobne kisline težje absorbira, jih je treba organizmu s hrano zagotavljati več kot v mladosti.

Sok rdeče pese niža krvni tlak

Vsebuje nitrate, ki se v telesu pretvorijo v nitrite in znižujejo krvni tlak ter ščitijo pred boleznimi srca in ledvic. Obenem varujejo pred možgansko kapjo. Za zaščito je dovolj že dva decilitra soka rdeče pese na dan. Ta je bogat tudi z antioksidanti, železom, vitaminom C, manganom in folno kislino. Vse te sestavine preprečujejo diabetes, vnetne procese in rakava obolenja.

Vroča čokolada krepi spomin

Flavonoidi v čokoladi blagodejno vplivajo na spomin, so dokazali znanstveniki z univerze  Harvard. V svoji raziskavi so 60-letnike razdelili v dve skupini. V prvi so vsak dan uživali vročo čokolado z več, v drugi pa z manj flavonoidi. Pri prvih se je pomnjenje občutno izboljšalo. Izboljšanje je bilo zaznavno tudi v drugi skupini, vendar manjše.

Ovsena kaša proti diabetesu

Vsebuje veliko rastlinskih vlaknin, ki ob rednem uživanju znižajo krvni tlak tudi do 30 odstotkov. Vlaknine iz ovsene kaše nase vežejo maščobe, s tem zmanjšujejo količino slabega holesterola v krvi ter ščitijo srce in krvne žile. Prav tako je ovsena kaša bogat vir tiamina, železa, selena in magnezija, ki uravnava količino sladkorja v krvi in varuje pred sladkorno boleznijo.

Deli s prijatelji