Vitamin B12 vpliva na presnovo in je pomemben za pravilno delovanje živčevja. Poleg tega je potreben za sintezo DNK in ključen za nemoteno delovanje vitalnih organov ter krvno-žilnega sistema. Simptomi pomanjkanja se lahko pokažejo tudi šele pet do šest let po tem, ko ga telesu začne primanjkovati. Nekatere skupine bi morale biti na pomanjkanje omenjenega vitamina še posebno pozorne, saj v kombinaciji z drugimi dejavniki povzroča tudi nastajanje arterioskleroze, bolezenskega procesa v stenah žil, ki lahko pripelje do zožanja teh in s tem do slabše prekrvitve in oskrbe organov s kisikom.
Vegetarijanci, pozor!
Čeprav so mnogi prepričani, da je pri vegetarijancih verjetnost pojava srčno-žilnih obolenj nizka, podatki kažejo, da je vegetarijanska prehrana skopa z vitaminom B12, katerega glavni vir je prav meso, na drugi strani pa je relativno bogata s soljo, oba dejavnika skupaj pa občutno povečata možnost nastanka arterioskleroze. V časopisu The Journal of Nutrition, Health & Aging zato vegetarijancem svetujejo vsakodnevno uživanje prehranskega dodatka z vitaminom B12. Odmerek 500 mikrogramov omenjenega vitamina na dan izboljšuje funkcije arterij in s tem preprečuje njihovo zoženje, sicer pa so naravni viri tega vitamina še mleko in mlečni izdelki, jajca ter žita.
Simptomi pomanjkanja
Prvi znaki pomanjkanja vitamina B12 se pojavijo na jeziku, ta postane povečan in purpurno rdeče barve. Drugi simptomi so anemija, poškodbe na sluznici prebavnega trakta, nevrološke težave, občutljivost in slabost, počasni refleksi, težave v hoji in govoru, trzanje udov, težave z lasmi (suhi, lomljivi in hitro siveči) ter celo neprijeten telesni vonj.