VEČNA DILEMA

Ali smete ponovno zamrzniti meso?

Objavljeno 05. december 2014 12.12 | Posodobljeno 05. december 2014 10.18 | Piše: M. F.

Surovo, v hladilniku odtajano meso lahko brez pomisleka vrnete v skrinjo.

V hladilniku odtajano meso lahko ponovno zamrznete.

Vsi tisti, ki jim kuhanje ni tuje, so se zagotovo že znašli v zagati, ko so iz zamrzovalne skrinje vzeli preveč mesa. Ker se je odtajalo, niso vedeli, kam z njim. Ponovno zamrzovanje mesa naj namreč ne bi bilo primerno.

Kaj pravijo strokovnjaki?

»Surovo meso, ki ste ga odtajali v hladilniku, lahko brez pomisleka vrnete v skrinjo. A vedite, da bo tako 'oropano' kakovosti, okusa in teksture. Med tajanjem namreč ne izgubi le določenega odstotka vode, ampak se v njem pri ponovnem zamrzovanju prav tako tvorijo ledeni kristali. Meso zato ob pripravi postane bolj suho in manj okusno,« zagotavljajo prehranski strokovnjaki z nemške univerze v Münstru.

Ti so odtajali več zamrznjenih živilskih izdelkov, jih nato znova zamrznili ter še enkrat odtajali. Pri kasnejših laboratorijskih testiranjih se je osem živil izkazalo za mikrobiološko neoporečnih, med njimi tudi svinjsko in goveje meso.

Celo svinjsko mleto meso je bilo deloma neoporečno. Le piščančje meso je vsebovalo več mikrobov. Ti bi se z neposrednim stikom ali prek vode, ki je nastala pri odtajanju, lahko prenesli na druge jedi.

Ni vseeno

Seveda pa je primernost ponovnega zamrzovanja živalskih beljakovin pogojena predvsem s tem, kako ste pri tajanju z mesom ravnali. Najboljši in najvarnejši način odmrzovanja je v hladilniku ali hladni vodi. Na hladnem se namreč mikroorganizmi razvijajo počasneje. Če ste meso odmrzovali pri sobni temperaturi ali v vroči vodi (zadnji način je najmanj priporočljiv), ga pred ponovnim zamrzovanjem raje na hitro popecite, ohladite in šele nato ponovno zamrznite.

Deli s prijatelji