PRIPOROČLJIVO

14 živil, za katera je bolje, da so organska

Objavljeno 27. september 2016 09.00 | Posodobljeno 27. september 2016 09.00 | Piše: M. F.

Večinoma gre za tista, ki jih jemo z olupki.

Včasih je dobro seči globlje v žep.

Organska oziroma biološka hrana je tista, ki je vzgojena brez kemikalij, pesticidov ter umetnih gnojil. Prav tako ne vsebuje gensko spremenjenih organizmov ter različnih sintetičnih dodatkov v krmilih. Ekološko (eko), biološko (bio) ali organsko so poimenovanja, ki imajo pri določanju kakovosti hrane enak pomen.

Glede na to, da je bio hrana nekoliko dražja od običajne, ni vsem dostopna. Prav zato so strokovnjaki podali mnenje, katera živila bi morali kupovati organska in katerih ni treba. Med prva sodijo zlasti tista, ki jih uživamo z olupkom.

Raje organsko

  • jabolka
  • breskve
  • nektarine
  • jagode
  • grozdje
  • zelena
  • špinača
  • paprika
  • kumare
  • paradižnik
  • stročnice
  • krompir
  • ohrovt
  • pekoča paprika

Lahko običajno

  • avokado
  • koruza
  • ananas
  • zelje
  • zamrznjen grah
  • čebula
  • šparglji
  • mango
  • papaja
  • kivi
  • jajčevci
  • melona
  • pomaranče, limona, grenivka
  • kaki

Meso, jajca in mlečne izdelke si je vedno najbolje priskrbeti pri preverjenih rejcih, za katere veste, da ne uporabljajo hormonskih dodatkov, za vse vrste sadja in zelenjave pa velja, da jih je priporočljivo kupovati tedaj, ko nastopi njihova sezona. Plodovi narave tedaj niso le okusnejši, tudi kemikalije, ki podaljšujejo njihovo svežino, so namreč uporabljene v manjši meri.
 

Deli s prijatelji