BODITE POZORNI

1300 Slovenk na leto zboli za rakom dojke

Objavljeno 04. oktober 2014 09.00 | Posodobljeno 04. oktober 2014 09.06 | Piše: Ema Bubanj

Rak dojke je najpogostejša oblika ženskega raka, najpogosteje obolevajo ženske po petdesetem letu. Bolezen je visoko ozdravljiva, če jo odkrijemo dovolj zgodaj, opozarja stroka ob začetku rožnatega oktobra, ki bo letos tudi plesno obarvan.

Samopregledovanje mora za vsako žensko postati mesečna rutina že od poznih najstniških let naprej!

Rak dojk je tako v svetu kot v Sloveniji najpogostejša oblika ženskega raka, zajema kar petino vseh vrst tega smrtonosnega obolenja pri nežnejšem spolu. Najpogosteje zbolijo ženske po 50. letu, šest odstotkov vseh bolnic je mlajših od 40 let. Za rakom dojk lahko zbolijo tudi moški, toda stokrat redkeje.

Obvladljiva bolezen

Rak dojk je visoko ozdravljiv, če ga odkrijemo dovolj zgodaj, opozorjajo strokovnjaki ob začetku rožnatega oktobra, meseca, ki ga tradicionalno posvečamo ozaveščanju o tej bolezni, ne pozabimo še na 15. oktober, ki velja za dan zdravih dojk. »V Sloveniji je letno odkritih približno 1300 novih rakov dojk. Struktura se počasi spreminja v korist rakov, omejenih zgolj na dojko,« nam je pojasnil strokovni direktor Onkološkega inštituta, izr. prof. dr. Janez Žgajnar, dr. med. »Načelno so manjši tumorji v višjem deležu ozdravljivi, so pa poleg velikosti pomembne tudi biološke značilnosti tumorja, razširjenost na bezgavke ali druge organe kot tudi biološke značilnosti bolnika samega.«

Pomembno samopregledovanje

Dojke si redno pregledujmo vsak mesec od 20. leta naprej, med 8. in 12. dnem menstrualnega ciklusa, šteto od prvega dneva krvavitve. Stopimo pred ogledalo in si ogledamo, ali je na dojkah opazna kakšna sprememba: rdečina, oteklina, vgreznjena koža ali bradavica, sprememba kože, tj. pomarančasta koža. Dvignemo roke in jih položimo za glavo ter opazujemo morebitne spremembe oblike dojk oziroma kože in bradavic. Roke položimo na bok, nagnemo se proti ogledalu in potisnemo ramena naprej. Ponovno si dobro ogledamo morebitne spremembe oblike dojk. Dvignemo levo roko, nato z dlanjo in prsti desne roke pretipamo dojko in tkiva v okolici, kar najlažje storimo namiljene pod prho. Dojko pretipamo v vseh smereh: krožno, vzdolž dojke in od roba dojke proti bradavici. Pozorne smo na morebitni izcedek iz bradavice, ne pozabimo pretipati pazduh. Postopek ponovimo na drugi dojki. Preglede ponovimo tudi leže. Pod ramo si podložimo blazino ali zloženo brisačo. V tem položaju je dojka manj napeta, pregled pa lažji. Ne pozabimo na pazduhe. Postopek ponovimo na drugi dojki. 

Letošnji oktober bo zveza za boj proti raku dojk Europa Donna, ki deluje že od 1997. in povezuje zdrave ženske, bolnice ter ozdravljenke, moške in strokovne institucije, zaznamovala s projektom Lep je dan, kot običajno pa bo program usmerjen v ozaveščanje o preventivnem ravnanju in zdravem življenjskem slogu, pozitivni naravnanosti, državnem presejalnem programu Dora in rednem mesečnem samopregledovanju od najstniških let naprej. Ne pozabimo, kar potrjujejo tudi študije: z zdravo prehrano, gibanjem in pozitivno miselnostjo lahko zmanjšamo možnost za nastanek raka dojk ali ga premaknemo v zrelejša leta, pri bolnicah pa se z ustreznim življenjskim slogom lahko prepreči ali upočasni napredovanje bolezni. In še, podporniki in podpornice združenja s simbolnimi rožnatimi pentljami glasno opozarjajo, da je življenje lahko vedno čudovito, tudi če se spopadaš s hudo boleznijo, kar letošnji projekt Lep je dan poudarja tudi s plesnimi ritmi.

Ključna podpora najbližjih

Ob diagnozi se največ bolnic polasti strah pred smrtjo, je prepričan izr. prof. dr. Žgajnar, vendar je ta pri raku dojk k sreči pogosto neutemeljen, še pojasni: »K sreči, zaradi povprečno vedno bolj zgodnjega odkrivanja bolezni ter uspešnejšega zdravljenja, več kot polovica obolelih za rakom dojk ne umre zaradi te bolezni. Možnosti, da se bolezen ponovi, so zelo različne, glede na izhodišče ob postavitvi diagnoze ter zdravljenje. Z vsako bolnico, če to želi, se lahko natančno pogovorimo o statističnih možnostih ozdravitve, vsekakor pa vsako posamezno bolnico obravnavamo individualno.« Kot je pojasnila tudi dr. Simona Borštnar, dr. med., z Onkološkega inštituta, stroka dosega vse boljše rezultate z multidisciplinarnim zdravljenjem: »Rak dojk postaja čedalje bolj obvladljiva bolezen, kar se kaže tudi v naši državi že nekaj let z zniževanjem umrljivosti in čedalje boljšim preživetjem. Petletno preživetje za bolnice, ki so zbolele v letih 2006 in 2010, je 86,2 odstotka, kar je v primerjavi s stanjem pred dobrima dvema desetletjema za več kot 20 odstotkov boljše. Razveseljiv in zelo optimističen je podatek, da so petletna preživetja bolnic, ki so imele ob postavitvi diagnoze lokalno omejeno bolezen, le nekaj odstotkov manj od 100.«

K uspešnosti zdravljenja pripomore zgodnja postavitev diagnoze, pomen te pa poudarjajo predvsem presejalni programi, v Sloveniji že vrsto let uspešno deluje Dora. Ta se mora razširiti na vso državo, da bodo njeni rezultati še uspešnejši, je poudarila dr. Mateja Krajc, dr. med., z Onkološkega inštituta: »Zmanjšanje bremena raka dojk lahko dosežemo le s skupnimi močmi stroke, medsektorskega sodelovanja in z vključevanjem nevladnih organizacij. Prav z Europo Donno program Dora sodeluje že od samega načrtovanja programa, skupaj skrbijo za primerno ozaveščanje žensk na vseh ravneh preventive raka dojk po vsej državi.« Kot ocenjuje izr. prof. dr. Žgajnar, se ozaveščenost o preventivnih programih in samopregledovanju med Slovenkami izboljšuje, toda poudarja, da gre za dolgotrajen proces: »Opažamo pa predvsem razlike v ozaveščenosti posameznih skupin prebivalstva; od zelo informiranih v mestnem okolju in z višjo izobrazbo do slabše informiranih na podeželju. Stroka intenzivno sodeluje s civilno družbo in poskuša prek nje in prek Zveze slovenskih društev za boj proti raku ter javnih občil informirati slovensko javnost.« Kljub vsem naporom za rakom dojk vsako leto zboli več kot tisoč Slovenk, ki se znajdejo v negotovosti, strahu in marsikdaj tudi brezupu. Med zdravljenjem in okrevanjem je zato ključnega pomena podpora najbližjih, je še poudaril izr. prof. dr. Žgajnar: »Najpomembnejši so najbližji, veliko vlogo pa odigrajo tudi društva onkoloških bolnikov. Bolnice pogosto tudi spremenijo pogled na življenje in prioritete ter zaživijo polnejše življenje kot prej, tudi partnerski odnos je lahko kakovostnejši kot prej.«

EMA BUBANJ Lep je dan: bolnice in ozdravljenke letos ozaveščajo s plesom in fotografijo. Rak dojke je visoko ozdravljiva bolezen, če je le odkrita dovolj zgodaj! Samopregledovanje mora za vsako žensko postati mesečna rutina že od poznih najstniških let naprej! Partnerska podpora in pomoč najbližjih sta med zdravljenjem in okrevanjem izjemnega pomena.

 

Rožnato in plesno

image

Europa Donna bo letošnji oktober zaznamovala tudi plesno: štirideset plesalcev Bolera in skoraj štirideset Rozik, kot se imenujejo bolnice in ozdravljenke, v ritmih skladbe Lep je dan pod taktirko koreografa Matevža Česna poudarjajo vsakodnevno veselje v življenju, videospot, ki bo dostopen na youtubu in nekaterih televizijskih postajah, pa je nastal na različnih lokacijah v prestolnici. Nastopajoči se od včeraj predstavljajo tudi v živo v blagovnicah v Ljubljani in Mariboru, Lep je dan pa se imenuje tudi vzporedni fotografski projekt Tomaža Levstika, ki je skozi objektiv ujel pozitivno podobo bolnic in ozdravljenk. Slike, opremljene s pomembnim nagovorom k srbi za zdravje dojk, so v črno-beli tehniki, junakinje pa so posnete do pasu, čez prsi nosijo širok rožnat trak. Europa Donna v rožnatem oktobru pripravlja še številne druge glasbene, kulturne, modne in športne prireditve.

 

Deli s prijatelji