ZDRAVO SRCE

10 živil, ki nižajo holesterol

Objavljeno 11. november 2015 08.00 | Posodobljeno 11. november 2015 08.00 | Piše: M. F.

Za zdravje srca in ožilja poskrbite z uživanjem ovsene kaše, lupinastih plodov, olivnega olja in avokada.

Veselje, sreča, nasmeh, zadovoljstvo, igrivost, ljubezen … To iščite – in vse se bo spremenilo.

Dolgotrajno povišana količina slabega holesterola vodi do bolezni srca in ožilja. Če bi radi poskrbeli za svoje zdravje, uživajte živila, ki dokazano nižajo količino slabega holesterola v krvi.

Oves

Za zdravje srca in ožilja si za zajtrk privoščite skodelico ovsene kaše. Ta lahko ob rednem uživanju v šestih tednih količino slabega holesterola zniža za 5,3 odstotka. Zakaj? Betaglukan, naravna oblika topne prehranske vlaknine, ki nase veže slab holesterol in ga skupaj z njim telo skozi prebavila izloči, je sestavina ovsa.

Ribe

Hrana, bogata z maščobnimi kislinami omega 3, preprečuje pojav srčnih bolezni in demence. Te lahko znižajo količino slabega holesterola v krvi in ob rednem uživanju povišajo količino dobrega kar za štiri odstotke. 

Lupinasti plodovi

Osebe, ki vsak dan pojedo 40 gramov orehov, lahko v mesecu dni količino slabega holesterola znižajo za 9,3 odstotka, so zapisali v publikaciji American Journal of Clinical Nutrition. Dobra izbira so tudi mandlji in indijski oreščki, upoštevajte pa, da gre za zelo kalorična živila, in temu prilagodite preostalo prehrano.

Črni čaj

Vsebuje antioksidante in telo varuje pred prostimi radikali, pa tudi snovi, ki preprečujejo rast slabega holesterola. Redno uživanje treh skodelic tega napitka na dan v treh tednih zniža količino slabih maščob v krvi za 10 odstotkov in tako ščiti pred srčno-žilnimi boleznimi.

Fižol

Fižol je zaveznik srca in ožilja. Raziskovalci s politehnične univerze v Arizoni so dokazali, da lahko 50 gramov te stročnice na dan za 8 odstotkov zmanjša količino slabega holesterola v krvi. Razlog za to so vlaknine v fižolu.

Čokolada

Temna čokolada je močan antioksidant, izboljšuje razpoloženje in spomin, pa tudi količino dobrega holesterola. Leta 2007 izvedena raziskava je pokazala, da je količina tega pri posameznikih, ki so v treh mesecih vsak dan uživali kakav, narasla za 24 odstotkov.

Česen

Znan je kot zaveznik zdravja, tudi srca, saj niža količino slabega holesterola, uravnava krvni tlak in ščiti pred krvnimi strdki. Na dan zaužijte vsaj štiri stroke česna.

Olivno olje

Vsebuje veliko nenasičenih maščobnih kislin in znižuje količino slabega holesterola v krvi ter pospešuje presnovo maščob, zlasti na trebuhu. Uporabljajte ga za pripravo rib in hladnih jedi.

Špinača

Zelena zelenjava, ki vsebuje lutein. Gre za pigment, ki ščiti pred degenerativnimi spremembami in preprečuje srčno kap, saj ohranja zdravje arterij in onemogoča pojav krvnih strdkov.

Avokado

Povečuje količino dobrega holesterola (HDL) in manjša količine slabega (LDL). Gre pa za zelo kalorično sadje, zato ne pretiravajte z njim.
 

Deli s prijatelji